Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 sierpnia 2015

Lody brzoskwiniowe bez jajek,bez maszyny :)

Połączenie brzoskwiniowego sorbetu z kremem custard wyszło idealnie.Lody nie wymagają korzystania z maszyny,mieszania podczas mrożenia,są bez jajek.Zapraszam do wypróbowania.W przepisie wykorzystałam krem custard z puszki,jeśli jednak zdobycie takiego kremu sprawi Wam problem proponuję zrobić go wg.tego przepisu (klik)-tłumaczenie na polski poniżej.Nie sprawdziłam przepisu osobiście więc nie mogę zagwarantować,że będzie on identyczny z kupnym,ale przepis brzmi zachęcająco.Jeśli nie zamierzacie zaprzątać sobie głowy z robieniem kremu,to można z powodzeniem zastąpić go masą waniliową z tych lodów(klik).


  dość spora porcja,wystarczyło na 6 małych foremek,a reszta powędrowała do płaskiego pojemnika

4 brzoskwinie
7,5 dkg cukru
2 łyżki soku z cytryny
30 dkg kremu custard
15 dkg mleka skondensowanego najlepiej niesłodzonego
100 ml wody

custard wg.przepisu z linka

570 ml mleka
55 ml śmietany single czyli mniej niż 30%
1 laska wanilii lub pół łyżeczki ekstraktu
4 żółtka
3 dkg cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej

Zagotować mleko ze śmietaną i wanilią na wolnym ogniu.Usunąć laskę wanilii,włożyć ją do cukru,by otrzymać cukier waniliowy.Żółtka ubić z cukrem i mąką kukurydzianą na gładką masę,następnie wlać do nich gorące mleko ze śmietaną cały czas ubijając.Ponownie zagotować masę mieszając,aż zacznie gęstnieć.Jeśli używamy ekstraktu z wanilii zamiast laski,to dodać ją teraz.Gotowy custard przelać do innego naczynia i podawać.Jeśli chcemy go przechować w cieple należy miskę z kremem umieścić nad rondlem z gorącą wodą,wierzch przykryć folią spoż.aby zapobiec utworzeniu się "kożucha".
Do lodów powyżej proszę użyć zimnego kremu.



Umyte brzoskwinie kroję na ćwiartki,usuwam pestki.Do rondla wlewam wodę,dodaję cukier,podgrzewam,aż się rozpuści,dodaję brzoskwinie i gotuję na małym ogniu pod przykryciem do 10 min.żeby skórka dała się łatwo usunąć,a owoc był wciąż zwarty.Następnie po lekkim ostudzeniu zdejmuję skórkę,a miąższ wraz z syropem miksuję dodając sok z cytryny.Odstawiam do ostudzenia.
Mleko mieszam wraz z custardem.Foremki na lody napełniam na zmianę kremem i musem owocowym wlewając po łyżeczce jednego i drugiego.Zamykam pojemniki i wkładam do zamrażalnika na całą noc.Przed wyjęciem lodów można foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.Smacznego!!!

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak jest! już biegnę do kuchni:)wpadniecie,czy z dostawą do domu:)))

      Usuń
    2. Z dostawą, bo w taki upał nie wychodzimy z domku xD

      Usuń
  2. Mniam jakie one muszą być pyszne :-) to ja poproszę bo gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam... lody to idealny deser na teraz..

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lody na upały są doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, na tą pogodę to idealnie wybrałaś przepis<3

    OdpowiedzUsuń
  6. ja na pewno będę miał problem z kupnem kremu dlatego zapisuję do wypróbowania:)
    dzięki za przepis, lody wygalają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł. Wyglądają niezwykle zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze domowe lody, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie domowe są najlepsze niż tylko pałaszować i do tego brzoskwiniowe mniam

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)