porcja na chleb o wadze 675g(1,5 lb):
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli - dałam 1 łyżeczkę
1 łyżka suszonego koperku
3 łyżki mąki kukurydzianej
35 dkg mąki białej pszennej chlebowej
15 dkg mąki żytniej razowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
W pieczeniu chleba w maszynie ważne jest,by używać miarek dołączonych do maszyny oraz dodawać składniki w kolejności,jaka jest opisana w instrukcji maszyny,którą posiadamy.
Ilośc składników sybkich,to poziom równy z brzegiem miarki,nie dodajemy kopiatych łyżek/łyżeczek.
Ja zgodnie z moja instrukcją dodaję składniki w wymienionej wyżej kolejności czyli zaczynam od płynnych,a kończę na drożdżach używając takich,które nadają się do użycia w maszynie i nie wymagają wcześniejszej aktywacji.
Maszynę włączam na opcję-pieczywo pełnoziarniste,stopień wypieczenia-średni.Smacznego!!!
Bardzo rzadko piekę teraz pieczywo, a żałuję, bo strasznie to lubię. Twój chlebek wygląda niezwykle apetycznie. Już widzę na nim pomidora z cebulką :)
OdpowiedzUsuńPieczywa z dodatkiem koperku jeszcze nie jadłyśmy :D Fajnie by pasował do kiszonych ogórków :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na dodanie koperku :) Pysznie wygląda ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńTakiego chleba z koperkiem jeszcze nie jadłam :-)> Pięknie Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńCudny bochen chleba :-)
OdpowiedzUsuń