80 dka ziemniaków - waga po obraniu
15 dkg sera - użyłam cheddar, starłam na grubej tarce
sól i pieprz do smaku
1 jajko
1 łyżka mąki - opcjonalnie, z mąką będą bardziej zwarte i łatwiej można je odwrócić na patelni
bułka tarta
olej do smażenia
Ziemniaki obieram i gotuję dzień przed planowanym smażeniem kotletów.
Ugotowane, odcedzam i ubijam tłuczkiem.
W dniu smażenia dodaję do ziemnaków starty ser, jajko, sól i pieprz oraz łyżkę mąki(można pominąć).
Mieszam całość, formuję nieduże kotlety (otrzymałam ok.13 sztuk), obtaczam w bułce i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
sos:
1 - 2 łyżeczki małych kaparów - siekam nieco drobniej
ok.10 małutkich korniszonków - ścieram na grubej tarce
świeży koperek lub natka pietruszki - drobno siekam
1 łyżka octu z białego wina
5 - 6 łyżek majonezu
Wszystkie składniki sosu mieszam. Smakuje lepiej po schłodzeniu. Tym razem podałam do kotletów z ziemniaków, ale idealnie pasuje też do paluszków rybnych, jajek, kotletów mięsnych, czy do kanapek z wędliną.
Na pewno były mega pyszne :) Bardzo lubię kotleciki z ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na ziemniaki, z serem na pewno pysznie się skomponowały ;)
OdpowiedzUsuńZ tym sosikiem musiały smakować bosko.
OdpowiedzUsuńOjej, ale super pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła...Taka głodna jestem i jak widze te kotleciki to mam ślinotok:-)
OdpowiedzUsuńKotlecików ziemniaczanych nigdy nie jadłyśmy ale wierzymy, że są pyszne :)
OdpowiedzUsuńktystyna;jutro bede robic mysle ze bedo smakowac
OdpowiedzUsuń