Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 24 stycznia 2013

Mielone w płatkach :)

Kolejny przepis z serii "twóczość własna":) Chcąc urozmaicić monotonię mielonego kotleta dobrałam do niego dodatki, dzięki którym mięsko jest atrakcyjniejsze w smaku.Zmieniłam tradycyjną panierkę z tartej bułki na płatki owsiane - wyszły całkiem niezłe kotlety:)

50 dkg mielonego - u mnie mięso z indyka
kilka czarnych oliwek
pół żółtej papryki
czerstwa bułka namoczona,odciśnięta i dodana do mięsa
jajko
sól,pieprz,
odrobina sproszkowanej papryki dodaję do panierki,żeby dodać smaku płatkom
płatki owsiane do panierowania
olej do smażenia

W misce mieszam mięso z jajkiem,odciśniętą bułką,przyprawami.Dodaję pokrojone na kawałki oliwki i paprykę pokrojoną w kostkę.Wyrabiam na jednolitą masę.Formuję kotlety i obtaczam w płatkach wymieszanych z papryką(można pominąć,ale z papryką panierka nie ma mącznego posmaku) i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne, z dodatkiem curry i kurczaka. Pamiętam, że były pyszne :) Twoje wyglądają na niesamowicie smaczne! Bardzo podoba mi się dodatek oliwek i papryki. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie smakowały na zimno i w zasadzie zjadłam je w formie szybkiej przekąski:)

      Usuń
  2. Słyszałam że tak można zastąpić panierkę , ale sama nigdy tego nie wykorzystałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszy raz w ten sposób panierowałam mięso:)

      Usuń
  3. takiej wersji nie jadłam, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się,że mój pomysł przypadł do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki są świetne do kotletów, często używam ich zamiast bułki do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie pomysłowe :) Trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)