Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 stycznia 2013

Sos paprykowo - korniszonowy :)

Dlugo się zastanawiałam, zanim pierwszy raz zrobiłam ten sos. Jakoś "gryzły" mi się składniki, ale zachęcona dobrymi opiniami na jego temat zaryzykowałam. Nie pożałowałam - sos okazał się smaczny, a dodatkowym plusem jest to,że pasuje niemalże do wszystkiego:)



2 cebule - pokroić i podsmażyć,aż zrobią się szkliste
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-5 korniszonów (w zależności od wielkości ogorków ma być tyle objetościowo ile papryki)
2 papryki konserwowe - kroimy w kostkę
zamiast konserwowej,można użyć świeżą paprykę i lekko ją poddusić na tłuszczu
sól, pieprz, mielona papryka, 
2 łyżki majonezu

Ogórki kroimy w kostkę, cebule podsmażamy, a pod koniec dodajemy do nich koncentrat i krótko razem przesmażamy,odstawiamy do ostudzenia. Następnie pokrojoną paprykę, ogórki i cebule z koncentratem mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku przyprawami,łączymy z majonezem i gotowe :) Można podawać z gotowanymi na twardo jajkami, nachosami, wędliną, kurczakiem, albo jako dodatek do kanapek. Smacznego!!!

4 komentarze:

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)