Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 15 września 2015

Oszukany shepard's pie :)

Shepard's pie to mięsno - ziemniaczana zapiekanka pasterska,w której masę mięsną stanowi jagnięcina.Ja przygotowałam wersję wg.własnego gustu,czyli z indykiem dlatego też przyznaję się do małego"oszustwa":)


50 dkg mielonego mięsa z indyka - wg.oryginału powinna być jagnięcina
400 ml bulionu drobiowego
70 dkg ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
1 łodyżka selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 kopiata łyżka mąki
1 łyżeczka sosu worczester
1 bouquet garni - związane razem listki laurowe,tymianek i natka pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
oliwa do smażenia
sól i pieprz

Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej marchewki w kostkę,cebulę w kostk ei seler w pólplastrach,na konieć dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek,mieszam przez chwilę i całość zestawiam z ognia.Następnie na tłuszczu smażę mięso,dodaję mąkę,bulion,sos worczester,bouquet garni,sól i pieprz oraz podduszone wcześniej warzywa i duszę bez przykrycia ok.1,5 godziny,aż niemalże cały bulion wyparuje.Usuwam bouquet garni.W międzyczasie gotuję ziemniaki,odcedzam,dodaję sól,masło i ugniatam tłuczkiem stopniowo dolewając mleko.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Mięso wykładam do naczynia żaroodpornego,na wierzch daję masę ziemniaczaną ugniatając widelcem.Zapiekam do przepieczenia wierzchu ok.30 min.Najelpiej smakuje od razu po zapieczeniu.Smacznego!!!


11 komentarzy:

  1. Z indyka czy z jagnięciny, Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagnięciny nigdy nie jadłyśmy ale indyka bardzo lubimy :D Takie małe "oszustwo" nie robi nam różnicy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Etam oszukany, jak dla mnie super pomysł i smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie, wolę z indykiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy tą zapiekankę, ale też zawsze oszukuję i daję inne mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam shepard's pie, chociaż jeszcze bardziej smakuje mi kanadyjska wersja z kukurydzą o jakże zabawnej nazwie pâté chinois :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie znam tej wersji,ale chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej:)

      Usuń
  7. Wygląda smacznie :) zapraszam na mojego bloga! www.rozsmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Cos dla mnie, Idealne połączenie smakowe

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)