Łączna liczba wyświetleń

sobota, 24 maja 2014

Mielone z indyka z selerem naciowym i marchewką :)

Pieczone domowe mięsko,na ciepło lub do kanapek to doskonałe rozwiązanie,gdy brakuje czasu na gotowanie.Mięso można upiec z dnia na dzień,w obu przypadkach smakuje równie dobrze.Po tym,jak prezentowane wcześniej wyroby(klik i klik) zyskały uznanie moich domowników nadszedł czas na kolejny,tym razem z selerem naciowym i marchewką.Sok z selera i marchewki oraz ketchup prawdopodobnie spowodowały,że z mięsa wypłynęło sporo płynu podczas pieczenia,nie wpłynęło to raczej na smak,ale mimo to następnym razem spróbuję dodać więcej płatków.


80 dkg mielonego mięsa z indyka
1 cebula
2 łodyżki selera naciowego
1 marchew
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki ketchupu
sól,pieprz,tymianek

Marchewkę ścieram na grubej tarce,seler kroję drobno,czosnek przeciskam przez praskę.Warzywa poza czosnkiem wrzucam na odrobinę rozgrzanego oleju na patelnię i smażę,aż zmiękną,dodaję czosnek,smażę minutę.Całość przekładam do miski,dodaję mięso i pozostałe składniki,przyprawiam i przekładam do keksówki.Piekę w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku ok.godziny.Czas należy sprawdzać w trakcie pieczenia.Smacznego!!!




15 komentarzy:

  1. Pyszne mięsko.... bardzo apetycznie wygląda :) chętnie bym poprosiła kawałek na kromeczkę :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne zastepstwo szynki czy kielbaski, na pewno smaczne i bez konserwantow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być przepyszne. Świetny pomysł na przemycenie warzyw dla mięsożerców.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:) ja często robię kotlety mielone z warzywami

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja :) Lubię takie wyroby ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie cudeńka z mielonego mięsa. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardziej to wygląda na pasztet niż na mielone, ale i tak pewnie smakowite jest.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wariacje na temat mielonego bardzo lubię, podkradnę ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna wersja mielonego! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomite! I jest z moim ukochanym selerem naciowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z selerem, płatkami indyczek ale to musi byc pyszne mielone. Może być też na chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie tylko smacznie, ale i dodatkowo zdrowo z tymi dodatkami w postaci selera i płatków :) Lubię już!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)