Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 lutego 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami :)

Zapraszam do wypróbowania mojej wersji zapiekanki z kurczakiem:) Tyle dzieje się wokoło,czas pędzi jak szalony...Czy to tylko ja mam taki kołowrotek,czy to czasy w których żyjemy sprawiają,że wciąż jest się w biegu?


ok.80 dkg ziemniaków
2 - 3 pojedyncze piersi kurczaka
ok.50 dkg pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
400 - 500 ml śmietany
15 - 20 dkg żółtego sera
koperek lub natka pietruszki - opcjonalnie
ulubione zioła do kurczaka
rozmaryn do pieczarek


Kurczaka kroję w kostkę,posypuję ziołami,solą i pieprzem i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu.Ziemniaki kroję w plastry,wrzucam do garnka razem z listkami laurowymi i zielem angielskim,solę i gotuję,aż zmiękną,ale nie będą rozgotowane.Następnie odcedzam i studzę.Pieczarki oczyszczam,kroję w plastry.Pokrojone w półplastry cebule podsmażam na rozgrzanym oleju,dodaję pieczarki i rozgnieciony czosnek,doprawiam rozmarynem i smażę przez chwilę,aż pieczarki lekko się podsmażą.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Naczynie żaroodporne wykładam połową ziemniaków,na nie układam kurczaka i pieczarki,następnie drugą warstwę ziemniaków,zalewam śmietaną wymieszaną z posiekaną natką,a wierzch posypuję startym na grubej tarce serem.Zapiekam ok.20 - 30 min,aż wierzch się przyrumieni.Smacznego!!!



17 komentarzy:

  1. Wspaniała. Bardzo lubię takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną od jakiegoś czasu - czas zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki zimą są idealne :) Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dania z kurczakiem, także jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przypieczony ser to normalnie bosko wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania, bo są proste w przygotowaniu a smakują cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna. Ummm, mniam. Muszę zrobić zapiekankę, bo lubię, a Twój przepis jest świetny. Moje ulubione składniki, zwłaszcza zioła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zapiekanki to idealne dania, robią się praktycznie same, a sycą na długo

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham takie zapiekanki, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojjjj, kto by nie lubił, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. A jakiej śmietany najlepiej użyć
    ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj używam do zapiekanek niskotłuszczowej:)

      Usuń
    2. Ja zazwyczaj używam do zapiekanek niskotłuszczowej:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)