2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 por
1 mała puszka moreli
ok.200 ml śmietany
250 ml wody
garść płatków migdałowych
świeża natka pietruszki
2 łyżeczki curry - ilość zależy od "mocy"przyprawy,ja użyłam łagodnej
2 łyżeczki "maggi"
sól,pieprz
tłuszcz do smażenia
Piersi kroję na kotlety,rozbijam tłuczkiem,doprawiam solą i pieprzem i obsmażam na złoto z obu stron.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Na pozostałym od smażenia tłuszczu podgrzewam śmietanę z 5 łyżkami zalewy z moreli i wodą,doprawiam curry,maggi,opcjonalnie lekko pieprzem.
Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego,na wierzchu układam morele i pora,zalewam sosem,posypuję płatkami migdałowymi i duszę ok.40 min.
Po wyjęciu wierzch dania posypuję natką pietruszki.
Podaję z ryżem. Smacznego!!!
Akurat kurczaka z morelami nigdy nie jadłyśmy i kto wie, może zakochałybyśmy się w tym smaku ;)
OdpowiedzUsuńCzy bedzie rownie smacznie jak uzyje miesa z udek?
OdpowiedzUsuńCzesia
Nie próbowałam,ale eksperymentowanie w kuchni jest mile widziane:)zawsze można odkryć coś smakowitego:)
UsuńJa bardzo lubię takie smaki i chetnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, ja bardzo przepadam za łączeniem mięsa z owocami, więc jestem na tak:)
OdpowiedzUsuńDla mnie super, właśnie takie połączenia lubię :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków, musi być przesmaczne
OdpowiedzUsuńWygląda świątecznie :) Przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUmm, mniam, mniam. Palce lizać. Pysznie to zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Jak dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńTe morele <3
OdpowiedzUsuńO jejku! Zdecydowanie moje smaki, ale w tym połączeniu jeszcze nie próbowałam. :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję! :)
Jejku, jak to pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie - drób i morele lub brzoskwinie, pyyyszoootaaa!
OdpowiedzUsuń