Łączna liczba wyświetleń

sobota, 6 lutego 2016

Zupa - krem z brukselki :)

Brukselka "znielubiana" przeze mnie w dzieciństwie w zasadzie nie pojawiała się w daniach w moim domu. Wyjątkiem były zupki,które gotowałam małolatowi. Wtedy to przekonałam się,że brukselka nie jest taka "straszna" i przestałam omijać ją szerokim łukiem. Zupa z jej dodatkiem bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie smakiem,przypadła również do gustu moim domownikom. Zapraszam:)


50 dkg świeżej brukselki
1 cebula
1 por
2 średnie ziemniaki
ok.750 ml bulionu - użyłam domowego warzywnego
1 szkl.mleka
150 ml śmietany
jajka ugotowane na twardo po 1 na porcję zupy
koperek
sól i pieprz
szczypta cukru
oliwa lub masło do smażenia
grzanki

Na rozgrzanym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia. 
Dodaję pokrojonego w półkrążki pora,oczyszczoną z wierzchnich listków i pokrojoną w ćwiartki brukselkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i smażę ok.10 min.mieszając.
Następnie wlewam mleko,bulion i dodaję cukier,całość gotuję ok.15 min.aż warzywa będą miękkie. 
Dodaję śmietanę,sól i pieprz,doprowadzam do wrzenia,następnie zdejmuję z ognia i blenduję.
Na koniec dorzucam posiekany świeży koperek.
Do nałożonej na talerz zupy dodaję pokrojone na ćwiartki jajko oraz grzanki. Smacznego!!!





11 komentarzy:

  1. U nas właśnie rzadko była brukselka w domu a szkoda, bo bardzo ją lubiłyśmy :D Do teraz często jemy ją na obiad po prostu ugotowaną na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu Markowi by napewno posmakowała. Uwielbia brukselkę, gorzej ze mną.... Zapraszam do mnie ja zpostaję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przerobilam juz na kremy niemal każde warzywo, łącznie z zielonym ogórkiem, rzodkiewka i kukurydza. Krem z brukselki wyglada interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie brukselki nie lubię, ale wiesz co zupę bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,mam wrażenie,że specyficzny smak brukselki ginie i nie stanowi bariery nie do pokonania:) gotuj brukselkę w nieprzykrytym garnku,to też pomaga pozbyć się tego zapaszku:)bo chyba to on głównie zniechęca nas do zjadania brukselki.

      Usuń
  5. Z brukselki zupy-kremu jeszcze nie widziałam, ale musi być świetna, ja brukselkę akurat lubię :)

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja znowu od małego lubię brukselkę, tym chętniej wypróbuję przepis na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo że brukselkę uwielbiam, to zupy z niej jeszcze nie robiłem! Fajny i oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja od dziecka przepadam za brukselką! dodawałam ją do zupy warzywnej, ale kremu jeszcze nie robiłam. Myślę,że jest to bardzo fajny pomysł dla osób, które chcą się przekonać do brukselki.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)