1 średnia kapusta - usuwam duże,zewnętrzne liście,a resztę drobno siekam
1 - 2 cebule - kroję w kostkę
1 - 2 łyżki mąki do zasmażki - użyłam jasnej orkiszowej
świeży koperek - ilość wg.uznania
masło do smażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
kilka cienkich plasterków boczku - grilluję,kroję w kostkę
Pokrojoną kapustę wrzucam do garnka,zalewam szklanką wody(w razie potrzeby można dolać więcej) i gotuję do miękkości.Na patelni rozgrzewam masło i smażę cebule do zezłocenia,posypuję mąką i krótko razem przesmażam,aż mąka leciutko się przysmaży,dodaję do kapusty.Dorzucam boczek,doprawiam pieprzem i solą oraz świeżym posiekanym koperkiem.Podaję jako osobne lekkie danie lub jako dodatke do mięsa i młodych ziemniaków.Smacznego!!!
Z pewnością pyszna :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszna jest taka młoda kapusta :)
OdpowiedzUsuńNie jadlam wieki cale...
OdpowiedzUsuńNarobilas mi ochoty...
:)
uwielbiamy i bardzo często przygotowuję podobną:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny "bigosik":-)
OdpowiedzUsuńJadłam ją ostatnio. Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńA my z chęcią podjadłybyśmy dodatkowo te klopsiki w tle :P
OdpowiedzUsuńZwykłe pulpety z indyka w sosie pomidorowym,"sklejone"mielonym siemieniem lnianym i przed duszeniem obtoczone w mące orkiszowej,nic nadzywczajnego zatem,ale zgadzam się,smakują nam wszystkim:)
UsuńNa pewno pyszne :D Generalnie klopsiki w sosie pomidorowym uwielbiamy :D
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm...brzmi pysznie! Az czuje jej zapach przez monitor! :)
OdpowiedzUsuńAż tak aromatyczna mi wyszła?mam nadzieję,że nie podpadłam sąsiadom zbyt intensywnym kapuściano-koperkowym zapachem hahaha
UsuńPyszna kapustka, bardzo taką lubię, sporo się już jej zdążyłąm nagotować w tym sezonie;)
OdpowiedzUsuńTaka kapusta i młode ziemniaki to udany obiad :)
OdpowiedzUsuńLubię młodą kapustę, pycha :)
OdpowiedzUsuńKapustę jem zawsze kiedy tylko sezon się zaczyna. Taka z boczusiem musi pysznie smakować. Ummm, mniam, mniam
OdpowiedzUsuńświetne sezonowe danie:)
OdpowiedzUsuńPyszotka, zwłaszcza z tymi pulpetami :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPyszności :))
OdpowiedzUsuńPyszna - must have u mnie każdego roku!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! narobiłaś mi smaka przed snem ;)
OdpowiedzUsuńmmmm... polskie pyszności..
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną wczoraj :) Uwielbiam młodą kapustę!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę :) Dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona, pachnie latem. Mogę ją jeść i jeść codziennie na obiad i boczuś do tego mniam
OdpowiedzUsuń