250 ml suchej kaszy gryczanej - gotuję na sypko w osolonej wodzie wg.przepisu na op.
ok. 20 dkg pieczarek - kroję w kostkę
1 cebula
1 średnia marchewka
2 jajka - 1 do masy, drugie do panierowania
1 łyżka mąki lub semoliny
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
dip:
2 łyżki jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki - użyłam jogurt
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
1/2 dojrzałęgo awokado obranego ze skórki
1/2 łyżeczki mustardy dijon
1/2 łyżeczki sosu tabasco
1 ząbek czosnku
trochę świeżego koperku - siekam
sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam przez 5 min. aż zmiękną pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubej tarce marchewkę.
Następnie dodaję je do zblendowanej kaszy i ponownie blenduję całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przekładam do miski, doprawiam pieprzem i jeśli potrzeba solą, dodaję 1 jajko oraz mąkę, mieszam do połączenia składników.
Formuję nieduże kotleciki, obtaczam w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron.
Aby przygotować dip umieszczam wszystkie składniki w blenderze i dokładnie blenduję. Dip użyłam do kotletów, ale również do posmarowania wierzchu kanapki, czy do gotowanych jajek. Idealnie się sprawdził.
Smacznego!!!
Uwielbiam wszystko co z kaszą gryczaną :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOoo matko, cudo !! Zapisuje i za niedługo wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że będzie Ci smakować:) czekam na opinie:)
UsuńFajne kotleciki, musza byc smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, kotlety wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ kaszy jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę gryczaną. Zrobię kiedyś hreczniaki :).
OdpowiedzUsuń