źródło - tu
50 dkg filetów z kurczaka
3 średnie marchewki
1 średnia cukinia
1 cebula
1 jajko
3 - 4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
sporo świeżego koperku
Cukinie obieram ze skórki i ścieram na grubej tarce, odstawiam na bok,żeby puściła sok, a następnie odciskam.
W miedzyczasie, gdy cukinia jest starta, ajeszcze nie odciśnięta zajmuję się pozostałymi składnikami.
Filety kroję w bardzo drobną kostkę.
Oczyszczone marchewki ścieram na grubej tarce.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Koperek siekam.
Następnie do odciśniętej cukini dodaję wszystkie składniki oraz przyprawy. Ilość bułki tartej jest uzależniona od stopnia odciśnięcia cukini,ważne, by masa nie była zbyt mokra, bo kotlety się rozpadną, ani za sucha, bo będą twarde.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Blache wykładam papierem do pieczenia, z masy formuję średneij wielkości kulki, spłaszczam formując kotlety, układam na blasze i piekę 30 min.
Odwracam na drugą stronę w połowie pieczenia.
Smacznego!!!
Znam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńZawsze bardzo lubiłyśmy pieczone :) O wiele bardziej niż smażone :)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńTeż często odchudzam takie kotleciki, piekąc je w piekarniku. Do tego ziemniaki, suróweczka i mamy pyszny, zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne z dodatkiem pora. Twoje z marchewka i cukinią wyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńOoo, ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuń