porcja na 3 ramekiny:
1 szklanka płatków owsianych - użyłam niepełną szkl.zwykłych,choć w oryginale są błyskawiczne
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek - dałam 1
2 łyżki suszonej żurawiny - dałam 1
1 łyżka otrębów pszennych
100 ml mleka
100 ml mleczka kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka miodu - pominę następnym razem
1 banan
1 jajko
odrobina masła do położenia na wierzch
wiórki kokosowe do posypania
Zwykłe mleko podgrzewam i zalewam nim płatki,mieszam i odstawiam,aż napęcznieją.W drugiej misce mieszam resztę składników(poza masłem,bananem i wiórkami),dodaję do masy namoczone płatki,mieszam.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Masę przekładam do żaroodpornych foremek,na wierzch każdej kładę po kilka kawałków banana,posypuję wiórkami i kładę odrobinę masła.Zapiekam ok.10-15 min.aż wierzch lekko się zrumieni.W międzyczasie przygotowuję orzechy:
4 łyżki różnych orzechów - u mnie laskowe i migdały - siekam niezbyt drobno
4 łyżki cukru
1 niepełna łyżka masła
2 łyżki wody
Cukier rozpuszczam z wodą na niewielkiem ogniu,gdy zaczyna się karmelizować dodaję orzechy i masło i mieszając prażę przez chwilę.Gotowe wylewam na papier do pieczenia.Gdy ostygną wykładam na wierzch upieczonej owsianki.Owsianka jest najsmaczniejsza ciepła,tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!
Kokos i banany to świetne połączenie, mniam:)
OdpowiedzUsuńAż mi słów zabrakło ;) Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńtaka owsianka z samego rana daje moc!
OdpowiedzUsuńMniam!! Uwielbiam owsiankę a Twoja wersja brzmi przepysznie :D
OdpowiedzUsuńnie jadam owsianki , nie lubię, ale wiem dla kogo ją przygotuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda super
Owsianki tez lubię, przypadłoby mi do gustu takie śniadanko
OdpowiedzUsuńFajna ta owsianka, mniam :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko MNIAMmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam wszystkim,kochani,za tyle miłych komentarzy:)nie spodziewałam się,że popularna owsianka,choć w nieco innej wersji,tak przypadnie do gustu.Szczerze ją polecam:)Smacznego!
UsuńJednak jak coś jest ładnie podane to robi wielką różnicę :)
OdpowiedzUsuńTaka owsianka musiała powalać wszystkich na kolana! :)
Dzięki za dodanie przepisu do akcji.
Och,dziękuję,bardzo to miłe,co piszesz:)Twoja akcja zmobilizowała mnie do zrobienia tej owsianki,za którą nie mogłam się zabrać,a na którą miałam wielką ochotę.Owsianka jest pyszna,polecam,tylko moim zdaniem trzeba słodycz dopasować do własnego smaku,żeby nie było za słodko:)
UsuńOwsianka na słodko jest cudowna a już szczególnie z kokosem :D Ostatnio widziałyśmy przepis na zapiekaną owsiankę, ale w sosie pomidorowym i generalnie na wytrawnie. Jesteśmy ciekawe jak taka propozycja smakuje :)
OdpowiedzUsuńWytrawnej nie jadłam:)
UsuńSkradłaś moje serce, bo uwielbiam takie owsianki ☺Pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzygotuj,bo jest naprawdę smaczna,jeśli oczywiście lubi się owsianki:)ale Ty lubisz więc posmakuje:)
UsuńOwsianki zapiekanej to jeszcze nie jadłam :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję,wypróbuj,jest naprawdę pyszna.Drugi raz robiłam bez miodu i dla mnie jest wystarczająco słodka:)
UsuńUwielbiam owsiankę, ale takiej nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam,jest bardzo smaczna:)
UsuńCos dla mnie! Na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńCieszę się:)ja właśnie ją robiłam po raz drugi,tym razem na kolację:)
UsuńCiekawy pomysł! W takim wydaniu na pewno jest przepyszna
OdpowiedzUsuńNigdy nie zapiekałam owsianki....ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajna sprawa, tez chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńOch, rzeczywiście rozkosznie się zapowiada! ;)
OdpowiedzUsuńKusząca :D
OdpowiedzUsuńTaką owsianeczkę to ja bardzo chętnie, same dobre rzeczy dodałaś do niej. Samo zdrowie na śniadanie i nie tylko :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł!! Muszę odgapić ;-)
OdpowiedzUsuń