2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka kminu
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki cynamonu w proszku lub pół laski cynamonu
1 łyżeczka ziaren kardamonu czyli 20 "torebek"z ziarenkami wewnątrz
1/2 łyżeczki goździków
4 liście laurowe
Wszystkie składniki mieszanki prażę na suchej patelni do momentu,aż zacznie się wydobywać aromat.Trzeba uważać,by składniki się nie przypaliły.Następnie wszystko ucieram w moździerzu na proszek.Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniczku.Przyprawę można przechowywać do miesiąca,ale z podanych składników otrzymuje się niezbyt dużo mieszanki więc raczej szybko można ją zużyć.Smacznego!!!
Koniecznie muszę zrobić, domowa najlepsza! Ponadto ta frajda z samego przygotowywania i zapach przypraw.....
OdpowiedzUsuńZapach jest świetny podczas prażenia:)
UsuńBardzo podobają mi się Twoje pomysły na mieszanki przypraw - zapisuję i przy najbliższej okazji wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam,mnie te proporcje odpowiadają,mam nadzieję,że Tobie również będą pasować:)
UsuńW planach są też inne mieszanki przypraw:)oprócz tego,że są bez chemicznych dodatków,to pozwalają wykorzystać zasoby poszczególnych składników,po które nie sięgam często jak np.ziarna kolendry:)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :-) zapisuje sobie :-)
OdpowiedzUsuńDużo bardziej aromatyczne są przyprawy które wykonamy na świeżo w domu
OdpowiedzUsuńUwielbiam wlasne przyprawy. A zapach i aromat tej akurat znam dość dobrze bo przez kilka lat sąsiadowałam z Hindusami...
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńDomowe przyprawy to najlepsze dodatki do naszych potraw,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
DIY jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje komentarze:)
UsuńTo musi naprawdę mieć piękny i wyraźny aromat :)
OdpowiedzUsuńdomowe przyprawy to nie tylko pełny aromat, a le także przyjemność ich mieszania:)
OdpowiedzUsuńPoczułam się jak w Indiach :)
OdpowiedzUsuńSuper, będzie trzeba wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł, bo ta sklepowa jest strasznie droga... pozdrawiam ciepło!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą przyprawę :) Pomysłowe zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńAguś tej przyprawy jeszcze nie znałam, ale fajnie że ostatnio wzięło Cię na takie przepisy, bo na pewno się zainspiruję :)
OdpowiedzUsuńZawsze używałam gotowej, ale przygotuję swoją - zachęciłaś mnie:-)
OdpowiedzUsuńOczywiście zapisuję :) Takie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDomowa musi być bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńNo prosze nie wiedzialam, ze tak latwo mozna tez przyprawe samamu zrobic!
OdpowiedzUsuńJa Ty to robisz, że u mnie pachnie? ;) świetny sposób. Skorzystam
OdpowiedzUsuńGaram masala jest pyszna! Często jej używam, gdy robię w domu curry, ale jeszcze sama nie przygotowywałam mieszanki.
OdpowiedzUsuńMam tą przyprawę gotową, atu proszę można samemu zrobić. Ty to masz pomysły.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńtaką przyprawę robię już od dawna :) Nie zastąpiłabym jej inna :)
OdpowiedzUsuń