Witam po przerwie:) Dziękuję,że zaglądaliście do mnie mimo braku nowych postów,postaram się powoli nadrobić choć część zaległości.Na pierwszy ogień wrzucam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym,prawie taki,jak z budki z "chińszczyzną"tylko bez "witaminy",czyli glutaminianiu i tym podobnych ulepszaczy smaku:) Przepis pochodzi z malutkiej książeczki "Przysmaki z kurczaka szybkie i tanie"z 2004 r.
50 dkg piersi z kurczaka - ja miałam większą porcję,dlatego też podwoiłam ilość skł.do sosu.Podaję porcję pojedynczą,wg.oryginału
1 czerwona papryka
1 cebula
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 szkl.soku wyciśniętego z mandarynek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
po 2 łyżki sosu sojowego,sherry(zamieniłam na białe wino),octu ryżowego
4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych - pominęłam,użyłam rzepakowego do smażenia
2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz
Mięso kroję w wąskie paski,mieszam z sosem soj. i sherry(u mnie wina)i odstawiam na 30 min.do lodówki.Czosnek przeciskam przez praskę i śmażę do zeszklenia na oleju,dodaję imbir i pieprz cayenne,mieszam,a po chwili dodaję mięso oraz posiekaną drobno cebulę i paprykę pokrojoną w wąskie paseczki.Gdy mięso jest już usmażone dodaję mąkę ziemn.wymieszaną z sokiem z mandarynek i octem i smażę do zgęstnienia.Można do smaku doprawić solą i pieprzem.Podaję z ryżem.Smacznego!!!
smaczny pomysł:D
OdpowiedzUsuńDziękuję-szybko i smacznie:)
UsuńJak dobrze, że wróciłaś! :) Czekałam na Twoje przepisy z utęsknieniem :****
OdpowiedzUsuńBalsam na moje serce :***********
UsuńSzybkie, niezbyt trudne i dobre, lubię:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńo popatrz to całkiem podobnie do tego co ja robiłam :) pyszności! cieszę się że wracasz z nowymi pomysłami!
OdpowiedzUsuńTak,chyba w ten sam dzień robiłam tego kurczaka,tylko post dodałam z opóźnieniem:)
UsuńMoje smaki, bardzo lubię kurczaka w ten sposób przyrządzonego :)
OdpowiedzUsuńTaki kurczaczek ma wielu zwolenników:)
UsuńStrasznie lubię takiego kurczaka :) Pycha :))
OdpowiedzUsuńPycha,zgadza się,muszę zrobić jeszcze raz coś w "ten deseń" :)
UsuńFajnie że wracasz, bo tak smutno trochę było. Kurczak moje smaki bo uwielbiam na słodko kwaśno.
OdpowiedzUsuńOch,jak mi miło:)
Usuńpyszne danie i słodko kwaśny smak też lubię
OdpowiedzUsuńSporo ciekawych przypraw, do tego Sherry, to dopiero musi być smak :).
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuń