Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak słodko - kwaśny :)

Witam po przerwie:) Dziękuję,że zaglądaliście do mnie mimo braku nowych postów,postaram się powoli nadrobić choć część zaległości.Na pierwszy ogień wrzucam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym,prawie taki,jak z budki z "chińszczyzną"tylko bez "witaminy",czyli glutaminianiu i tym podobnych ulepszaczy smaku:) Przepis pochodzi z malutkiej książeczki "Przysmaki z kurczaka szybkie i tanie"z 2004 r.


50 dkg piersi z kurczaka - ja miałam większą porcję,dlatego też podwoiłam ilość skł.do sosu.Podaję porcję pojedynczą,wg.oryginału
1 czerwona papryka
1 cebula
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 szkl.soku wyciśniętego z mandarynek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
po 2 łyżki sosu sojowego,sherry(zamieniłam na białe wino),octu ryżowego
4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych - pominęłam,użyłam rzepakowego do smażenia
2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz

Mięso kroję w wąskie paski,mieszam z sosem soj. i sherry(u mnie wina)i odstawiam na 30 min.do lodówki.Czosnek przeciskam przez praskę i śmażę do zeszklenia na oleju,dodaję imbir i pieprz cayenne,mieszam,a po chwili dodaję mięso oraz posiekaną drobno cebulę i paprykę pokrojoną w wąskie paseczki.Gdy mięso jest już usmażone dodaję mąkę ziemn.wymieszaną z sokiem z mandarynek i octem i smażę do zgęstnienia.Można do smaku doprawić solą i pieprzem.Podaję z ryżem.Smacznego!!!



17 komentarzy:

  1. Jak dobrze, że wróciłaś! :) Czekałam na Twoje przepisy z utęsknieniem :****

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie, niezbyt trudne i dobre, lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o popatrz to całkiem podobnie do tego co ja robiłam :) pyszności! cieszę się że wracasz z nowymi pomysłami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,chyba w ten sam dzień robiłam tego kurczaka,tylko post dodałam z opóźnieniem:)

      Usuń
  4. Moje smaki, bardzo lubię kurczaka w ten sposób przyrządzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie lubię takiego kurczaka :) Pycha :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha,zgadza się,muszę zrobić jeszcze raz coś w "ten deseń" :)

      Usuń
  6. Fajnie że wracasz, bo tak smutno trochę było. Kurczak moje smaki bo uwielbiam na słodko kwaśno.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne danie i słodko kwaśny smak też lubię

    OdpowiedzUsuń
  8. Sporo ciekawych przypraw, do tego Sherry, to dopiero musi być smak :).

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)