użyłam 30 dkg herbatników zamiast 45dkg jak w oryginale
800 ml mleka + trochę do namoczenia herbatników
2 budynie waniliowe
10 dkg masła
2 niecałe puszki masy krówkowej (po 38 dkg w puszce)
450 ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
gorzka czekolada lub wiórki czekoladowe do posypania po wierzchu
Do gotujących się 500 ml mleka wlewam budynie rozmieszane w 300 ml mleka,gotuję i odstawiam do wystudzenia.Formę wykładam papierem do pieczenia,układam ciasno herbatniki i smaruję ich wierzch pędzelkiem moczonym w mleku-tak postępuję z każdą warstwą układanych herbatników,masy powodują,że herbatniki miękną więc nie moczyłam ich dokładnie z obu stron w mleku.Na pierwszą warstwę herbatników wylewam masę krówkową,wcześniej puszki otwieram i wstawiam do naczynia gorącą wodą,żeby masa nabrała nieco lejącej konsystencji i dała się łatwiej rozprowadzić na ciastkach.Na to wykładam drugą warstwę herbatników.Wystudzone budynie miksuję z masłem i wykładam na ciastka,przykrywam kolejną ostatnią warstwą herbatników.Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,mieszam,a tuż przed dodaniem do śmietany wstawiam szklankę do naczynia z ciepłą wodą,żeby żelatyna była lejąca.Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem,do ubitej dosypuję puder i miksując dodaję żelatynę,lekko miksuję do połączenia się składników.Śmietanę wykładam na wierzch ciasta i obsypuję wiórkami czekoladowymi.Wstawiam do lodówki na conajmniej 4 godziny,a najlepiej na całą noc.Proponuję ciasto przechowywać w lodówce,żeby się nie rozpuszczało.Smacznego!!!
Też się do niego stale zabieram. Jak na razie bezskutecznie. Twoja wersja wygląda pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam,jest naprawdę pycha:)Dziś z żalem zjadłam ostatni kawałeczek:(
UsuńWspaniałe ciacho. Pięknie się u Ciebie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
UsuńTwoje ciacho wygląda super:) (nie to co moje, które kiedyś zrobiłam hehe;))
OdpowiedzUsuńCzyżby Ci się nie udało?no nie wierzę.Twoje ciasta prezentują się tak okazale,że wierzyć mi się nie chce.Ale dziekuję za miłe słowa:)
Usuńciasto jest faktycznie rewelacyjne i bardzo słodkie :) dość często je robimy :) pysznie u Ciebie wygląda !
OdpowiedzUsuńW tym cieście jest wszystko, co lubię - masa krówkowa, czekolada i budyń :). Dużo bym straciła, gdybym nie spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńOj tak:)))
Usuńpyszności:) jedno z najlepszych ciast:) mniam:)
OdpowiedzUsuńNigdy go nie robiłam, wydaje się być bardzo słodkie przez ilość masy krówkowej. Prezentuje się pięknie i bardzo ciągnie mnie na zła stronę mocy (to tak w związku z koniecznością ograniczenia słodyczy w nowym roku).
OdpowiedzUsuńCo do słodkości to możnaby polemizować,bo ja osobiście nie lubię zbyt słodkich ciast,a to wydało mi się takie w sam raz.Owszem masy krówkowej jest sporo,ale budyń jest bez dodatkowego cukru,a śmietana ma wprawdzie 5 łyżek,ale szczerze mówiąc ciacho nie było dla mnie za słodkie-no ale to tylko moje zdanie:)
UsuńWyszło ci wspaniale, ja jeszcze nie robiłam tego ciacha :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcie! I ciasto, strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńTo juz wiem co pysznego zrobie w weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, pięknie Ci wyszło. :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jeszcze przede mną, nie robiłam, pięknie wyszło:)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go dawno temu :) Pyszne i słodziutkie :))
OdpowiedzUsuńZapisuję na kiedyś w planach:-)
OdpowiedzUsuńwyszło Ci super, ja w niedługim czasie też będę robić 3 Bita
OdpowiedzUsuńWyszło super i pewnie też super weszło w bioderka,ale co tam:)))
Usuńteż bym zjadła kawałek :) i pal licho że pójdzie w biodra :) wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł! uwielbiam to ciacho ;)
OdpowiedzUsuń