2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
ok.300 ml piwa jasnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta suszonego tymianku
sól,pieprz
2 nieduże marchewki
pół młodej cukinii
kawałek pora
ok.30 dkg spaghetti
natka pietruszki
olej do smażenia
Mięso kroję w plastry,rozbijam i posypuję z obu stron solą i pieprzem,następnie smażę na złoto na rozgrzanym oleju.Na drugiej patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę na nim oczyszczone i pokrojone w bardzo cienkie paseczki warzywa.Do mięsa dorzucam pokrojoną w półkrążki cebulę,tymianek,a po kilku minutach całość zalewam piwem i duszę ok.15 min.następnie sos zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody.Spaghetti gotuję wg.przepisu na op.odcedzam zachowując 1 niedużą chochlę wody od gotowania,następnie wrzucam go na patelnię z warzywami,dolewam zachowaną wodę i posypuję natką pietruszki.Obiad gotowy.Smacznego!!!
Bardzo ciekawy sosik! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszny obiadek, lubię takie, mniam:)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek!
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuńZ takim dodatkiem mięsa nigdy nie jadłyśmy i jesteśmy ciekawe czy zauważyłybyśmy różnicę :)
OdpowiedzUsuńSmak piwny jest dość mocno wyczuwalny,zauważyłybyście,tym bardziej,że nie jadłyście jeszcze takiego:)))choć smak piwa nie każdemu musi przypaść do gustu:)
UsuńFantastyczne danie :-) taki kurczak musi być bardzo aromatyczny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńKurczaczek na rauszu hihi :D
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie, mega pyszne jedzonko
OdpowiedzUsuńTym sosem mnie mocno zaciekawiłaś, kurczak musiał smakować wybornie!: )
OdpowiedzUsuńmmm.. z piwem!? muszę muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu:-)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię smaku piwa ale mąż pewnie byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńWypisz,wymaluj sytuacja z mojego domu,ale mnie mimo to sos smakował:)
UsuńTo może i ja się skuszę :) A przynajmniej skubnę troszkę na spróbowanie od męża :)
UsuńUwielbiam piersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Takiego sosu jeszcze nie próbowałam. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie, a że ostatnio bardzo polubiłam piwne sosy, to z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł na sos. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSosu nie próbowałam, ale danie bardzo apetycznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńPiwny sos brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej urzekły mnie te tulipany choć nie można odmówić urody i smaku mięsiwu z sosem.
OdpowiedzUsuńMoja uwagę też przykuły dlatego wylądowały w moim wazoniku,nie mogłam ich nie kupić:)))
UsuńNa piwku mniam, sama bym wciągła takie piersi, tulipany cudne, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)
OdpowiedzUsuńPorządny obiadek i cudne kwiaty:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła na taki obiad do Ciebie. Pięknie i pysznie podany :)
OdpowiedzUsuń