Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 19 kwietnia 2015

Bakłażan faszerowany ryżem z dodatkami :)

Po mojej ostatniej udanej przygodzie z zapiekanym bakłażanem(klik) przyszła kolej na bakłażana faszerowanego.Zapraszam:)


3 średnie bakłażany
1 cebula
1 - 2 ząbki czosnku
1 bardzo pełna lub 2 mniejsze łyżki koncentratu pomidorowego
mała puszka czerwonej fasolki
15 dkg cienkiej kiełbasy
15 dkg ryżu - waga przed ugotowaniem
pół żółtej papryki
parę listków świeżej bazylii
oregano,sól,pieprz do smaku
szczypta kurkumy do ryżu
trochę startego na grubej tarce żółtego sera - do farszu i na wierzch
odrobina oleju



Bakłażany myję,przecinam na pół,wydrążam miąższ i lekko solę,zostawiam,by puściły sok.Ryż gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,odcedzam,studzę.Na oleju na małym ogniu podsmażam drobno pokrojoną kiełbasę,cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek,na koniec dodaję paprykę w kostkę,żeby lekko zmiękła.Do ryżu dodaję odsączoną fasolkę,podsmażoną kiełbasę,koncentrat,doprawiam do smaku pieprzem i oregano,ewentualnie solą,dorzucam posiekaną bazylię,dodaję część sera.Bakłażany osuszam papierowym ręcznikiem,napełniam farszem,posypuję resztą sera i zapiekam w nagrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku ok 45-60 min.Temp.i czas pieczenia proponuję dostosować do swojego piekarnika.Przed nałożeniem farszu bakłażany można skropić odrobiną oliwy-opcjonalnie.Podaję od razu po upieczeniu polane ketchupem.Smacznego!!!





26 komentarzy:

  1. bardzo lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie te bakłażany, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię faszerowane bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie faszerowane dania :-) mogłabym je jeść bez końca :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiecujemy sobie ciągle, że kiedyś do bakłażana wrócimy ale póki co cukinia u nas rządzi i na pewno w takim wydaniu również smakowała by świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pieczonego bakłażana, jest najlepszy na świecie<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam uwielbiam bakłażany, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne danie i bardzo mi sie podobają składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już tyle razy miałam kupić bakłażana i go upiec, a wciąż o tym zapominam. Bardzo chętnie spróbowałabym takiego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada nie tylko pysznie ale i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam! kocham faszerowne bakłażany!

    OdpowiedzUsuń
  14. I ładnie i smacznie i zdrowo... Cóż więcej dodać?

    OdpowiedzUsuń
  15. I nawet mam bakłażana w lodówce:-) Ale mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  16. pięknie wyglądają Twoje bakłażany :) choć częściej u mnie gości faszerowana cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie !! Dawno nie jadłam faszerowanych warzyw, a tak bardzo lubię takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smakowita propozycja. Uwielbiam faszerowane bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam faszerowane warzywa. Twój bakłażanik wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fantastyczne danie ;) Ile w nim dobroci!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)