3 średnie bakłażany
1 cebula
1 - 2 ząbki czosnku
1 bardzo pełna lub 2 mniejsze łyżki koncentratu pomidorowego
mała puszka czerwonej fasolki
15 dkg cienkiej kiełbasy
15 dkg ryżu - waga przed ugotowaniem
pół żółtej papryki
parę listków świeżej bazylii
oregano,sól,pieprz do smaku
szczypta kurkumy do ryżu
trochę startego na grubej tarce żółtego sera - do farszu i na wierzch
odrobina oleju
Bakłażany myję,przecinam na pół,wydrążam miąższ i lekko solę,zostawiam,by puściły sok.Ryż gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,odcedzam,studzę.Na oleju na małym ogniu podsmażam drobno pokrojoną kiełbasę,cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek,na koniec dodaję paprykę w kostkę,żeby lekko zmiękła.Do ryżu dodaję odsączoną fasolkę,podsmażoną kiełbasę,koncentrat,doprawiam do smaku pieprzem i oregano,ewentualnie solą,dorzucam posiekaną bazylię,dodaję część sera.Bakłażany osuszam papierowym ręcznikiem,napełniam farszem,posypuję resztą sera i zapiekam w nagrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku ok 45-60 min.Temp.i czas pieczenia proponuję dostosować do swojego piekarnika.Przed nałożeniem farszu bakłażany można skropić odrobiną oliwy-opcjonalnie.Podaję od razu po upieczeniu polane ketchupem.Smacznego!!!
Bardzo fajne :-).
OdpowiedzUsuńbardzo lubię nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie te bakłażany, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane bakłażany :)
OdpowiedzUsuńpysznie i jak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie nafaszerowany :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie faszerowane dania :-) mogłabym je jeść bez końca :-)
OdpowiedzUsuńObiecujemy sobie ciągle, że kiedyś do bakłażana wrócimy ale póki co cukinia u nas rządzi i na pewno w takim wydaniu również smakowała by świetnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczonego bakłażana, jest najlepszy na świecie<3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam uwielbiam bakłażany, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńświetne danie i bardzo mi sie podobają składniki:)
OdpowiedzUsuńJuż tyle razy miałam kupić bakłażana i go upiec, a wciąż o tym zapominam. Bardzo chętnie spróbowałabym takiego dania:)
OdpowiedzUsuńWyglada nie tylko pysznie ale i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńczy można wprosić się na wyżerkę? ;)
OdpowiedzUsuńWpadaj,nie pytaj:)
UsuńUwielbiam, po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńmniam! kocham faszerowne bakłażany!
OdpowiedzUsuńI ładnie i smacznie i zdrowo... Cóż więcej dodać?
OdpowiedzUsuńI nawet mam bakłażana w lodówce:-) Ale mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają Twoje bakłażany :) choć częściej u mnie gości faszerowana cukinia :)
OdpowiedzUsuńPysznie !! Dawno nie jadłam faszerowanych warzyw, a tak bardzo lubię takie jedzonko!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita propozycja. Uwielbiam faszerowane bakłażany :)
OdpowiedzUsuńNO lato już kolorowe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa. Twój bakłażanik wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie ;) Ile w nim dobroci!
OdpowiedzUsuń