Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 kwietnia 2016

Surówka z czerwonej kapusty :)

W moim rodzinnym domu rzadko jadaliśmy czerwoną kapustę, stąd też moje nieduże zainteresowanie tym warzywem, a szkoda, bo jest bardzo bogate w wartości odżywcze (więcej informacji można przeczytać tu ). Jedyną surówką, jaką dotychczas udało mi się wykombinować z czerwonej kapusty, była prezentowana już wcześniej na blogu ta z kapustą pekińską klik. Jednak ostatnio strzałem w dziesiątkę okazała się surówka z bloga Izy klik, którą w przeciągu tygodnia powtórzyłam trzy razy. Bardzo mnie i domownikom odpowiada sposób przygotowania kapusty, a mianowicie starcie na grubej tarce, co powoduje, że surówka jest delikatniejsza, a jednocześnie niepozbawiona chrupkości. Zapraszam :)


mniej niż pół główki średniej czerwonej kapusty
1 spora marchewka
1 jabłko
1 nieduża cebula
świeży koperek
sól
pieprz
ok.3 łyżki octu jabłkowego
kilka łyżek majonezu lub majonez i jogurt nat.1:1

Kapustę obieram z wierzchnich liści i ścieram na grubej tarce. 
Solę i odstawiam na ok.15 min.aż puści sok.
W międzyczasie ścieram na grubej tarce oczyszczoną marchew oraz obrane jabłko.
Do miski z marchewką i jabłkiem dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany koperek.
Odciskam kapustę(sok barwi na fioletowo,ale z dłoni łatwo się zmywa)i dodaję do pozostałych warzyw. 
Warzywa polewam octem jabłkowym, dzięki czemu kapusta odzyska ładny kolor, a surówka nabierze wyrazistości.
Doprawiam pieprzem i ew.solą jeśli potrzeba, mieszam z majonezem i jogurtem. Smacznego!!!

19 komentarzy:

  1. rzadko przygotowujemy w moim domu taką surówkę..ale bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną i tez ścieram kapustę w taki sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w domu też nie jada się dużo czerwonej kapusty i właściwie to nie wiemy dlaczego bo przecież każdy z domowników ją lubi :P Zainspirowałaś nas do zrobienia takiej surówki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam czerwoną kapustę, mogłabym ją jeść codziennie<3

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubimy czerwoną kapustę i to nie tylko jako surówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czerwoną kapustę na surowo, choć przyznaję, że rzadko ją jadam. A taką gotowaną to już tak nie bardzo zjem.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to dobrze trafiłaś,bo surówka jest ze świeżej:)ja chyba raz w życiu jadłam gotowaną i to był mój ostatni raz:)))

      Usuń
  7. Lubię taką suróweczkę, ale przyznam się, że bardzo rzadko ją robię. Dlaczego sama nie wiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama jeszcze sparzała dla miękkości:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starta na tarce i zasolona mnie osobiście bardziej smakuje,niż wcześniej sparzona:)

      Usuń
  9. Pyszna, zdrowa ! Uwielbiam takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam czerwona kapuste na surowo, więc zapisuje twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aguś, Ty wiesz jak ja kocham surówki, więc rzucam się i na Twoją !

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam czerwoną kapustę, więc do dzieła :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)