2 łyżki tahini
34 dkg odsączonej ciecierzycy z puszki
3 łyżki wody z ciecierzycy
sok z cytryny
3 ząbki czosnku - można więcej, jednak tyle, by czosnek nie wysuwał się na prowadzenie
2 łyżki oleju z dynii
3 - 4 łyżki oliwy
sól, pieprz,
słodka papryka
kurkuma
Ziemniaka myję i kroję ze skórką na ćwiartki, układam na blaszce wyłożonej papierem do piecz. i piekę 45 min. do miękkości.
Ostudzony miąższ ziemniaka oddzielam od skórki, rozgniatam widelcem i miksuję w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.
Całość doprawiam przyprawami do smaku, a wierzch polewam oliwą, by zapobiec wysychaniu. Smacznego!!!
Hummus jeszcze nie dane mi było próbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy jeść hummus z ziemniakami ale żeby dodać do niego słodkiego ziemniaka? to naprawdę fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpyszny przepis!
OdpowiedzUsuńuwielbiam humus w każdej wersji, jak zacznę jeść, nie mogę się oderwać
Zdecydowanie spróbowałabym, uwielbiam w zasadzie każdy hummus, więc i ten na pewno by mi zasmakował:)
OdpowiedzUsuńPrzekonałas mnie do wypróbowania, świetny pomysł
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńco prawda humus jem sama, ale ten wypróbuję na pewno:)
Humus jest przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, namówiłaś mnie!
OdpowiedzUsuń