Witam serdecznie po raz pierwszy w Nowym Roku i pragnę życzyć wszystkim, którzy tu zaglądają pomyślności, dużo zdrowia, radości, oraz spełnienia marzeń.
W ostatni dzień grudnia 2016 mój blog obchodził 4 urodziny!!! Ani się obejrzałam, a za mną już 4 lata blogowania - dziękuję, że zaglądacie, mimo że bywam tu ostatnio bardzo rzadko.
Pierwszy post w 2017 roku będzie z przepisem na klop. Lubię klopsy, bo można je zjeść do obiadu na ciepło, jak również na kanapce w formie "wędliny". Przepis znalazłam u Doroty klik. Zparaszam :)
1 kg mielonego - użyłam z indyka
1 cebula - kroję w kostkę i podsmażam na oliwie
1 - 2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
mała cukinia - obraną ścieram na grubej tarce, odciskam
1 jajko
15 dkg fety - kroję w niedużą kostkę
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1 spora łyżeczka musztardy
polewa:
4 łyżki ketchupu
po 1 łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy
Wszystkie składniki, poza polewą, mieszam na jednolitą masę, fetę dodaję na końcu, by się zbytnio nie pokruszyła.
Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni.
Formę keksową wykłądam papierem do pieczenia i przekłądam do niej masę mięsną.
Wierzch mięsa smaruję połową polewy.
Całość piekę 40 min.
Po tym czasie wyjmuję mięso, wierzch smaruję pozostałą polewą i dopiekam kolejne 15 min.
Kroję po lekkim przestudzeniu.
Doskonale smakuje drugiego dnia, podsmażony w plastrach.
Smacznego!!!
pyszny pasztet, zjadłabym : )
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają :) Pozdrawiam w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńZ warzywkami na kanapce musi naprawdę smakować wybitnie :D
OdpowiedzUsuńWspaniały i bardzo smakowity klops. Z przyjemnością skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDobrego roku 2017. Klops super :)
OdpowiedzUsuńMusi byc pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOjej ale ciekawe połączenie smakowe! Nigdy sama takiego cuda nie robiłam ale teraz bardzo mnie kusi Twoja prezentacja! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŻeby tych lat blogowania było jeszcze więcej!:)
OdpowiedzUsuńA klopsa na pewno bym zjadła!
gratulacje wspaniałej rocznicy! klops bardzo mi się podoba przez te dodatki:) mniam
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńSuper, do kanapek jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńZ tego, co widzę jest bezglutenowe, a akurat takich przepisów potrzebuję do kanapek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/