Jeśli potrzebuję bulion to używam tylko tego domowej roboty. Jeśli mam czas i potrzebne produkty, a nie ma zapotrzebowania na bulion, to po ugotowaniu i całkowitym ostudzeniu zamrażam w woreczku.Zachęcam do przygotowania domowego bulionu, który świetnie sprawdzi się jako baza do zup czy sosów.
75 dkg podudzi z kurczaka - usuwam skórę
1 pietruszka
kawałek selera
1 por - kroję na pół
kilka średnich marchewek
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
kawałek korzenia imbiru - obieram ze skórki
kilka gałązek natki pietruszki
Warzywa korzenne oczyszczam, płuczę i razem z pozostałymi składnikami daję do garnka, zalewam zimną wodą tak, by była powyżej składników ok.2 cm.
Gotuję na wolnym ogniu, aż kurczak i warzywa będą miękkie, a bulion zacznie intensywnie pachnieć.
Tak przygotowany bulion używam jako bazę do zup, sosów.
Po przecedzeniu i całkowitym ostudzeniu nadaje się do zamrożenia.
Z podanej porcji otrzymałam ok.800 ml klarownego bulionu.
Bulion domowy jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie buliony :) Są idealne do różnych dań :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy☺
OdpowiedzUsuńMy zawsze robimy wywary warzywne z ogromnej ilości warzyw i ziół :)
OdpowiedzUsuńJa też uzywam bulion tylko domowy
OdpowiedzUsuńNajlepszy taki domowy, jest podstawą wielu zup :-)
OdpowiedzUsuńrobię podobny, a z mięsa krokiety lub pierogi :)
OdpowiedzUsuńDomowe buliony i wywary są niezastąpione w kuchni. Ja wczoraj ugotowałam warzywny z dodatkiem kaczych skrzydeł. Dziś będę go przerabiać na zupkę :)
OdpowiedzUsuń