porcja na keksówkę 30/10 cm
ciasto:
46 dkg mąki pszennej - użyłam do ciast drożdżowych
200 ml ciepłego mleka
10 dkg masła - roztopione i ostudzone
2 dkg świeżych drożdży
2 jajka
100 ml cukru
nadzienie:
25 dkg twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
cukier puder - opcjonalnie, ja pominęłam
kruszonka:
po 5 dkg cukru, masła i mąki
Wszystkie składniki ciasta mieszam razem i zagniatając wyrabiam ciasto.
Gotowe ciasto nie powinno kleić się do ręki.
Ciasto bardzo ładnie i łatwo się wyrabia.
Odstawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia na ok.45 min. przykryte lnianą ściereczką.
Wszystkie składniki nadzienia ugniatam widelcem, można również zmielić.
Składniki na kruszonkę zagniatam ręką i owinięte folią odstawiam do schłodzenia do lodówki.
Można również przygotować kruszonkę z połowy porcji z tego przepisu, ja zużyłam zamrożoną połowę, gdy po raz pierwszy piekłam tą drożdżówkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szer. mniej więcej 30 cm, nakładam przygotowany farsz pozostawiając wolne boki i zwijam ciasto w roladę.
Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypuję kruszonką ścierając ciasto na grubej tarce i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 min.
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto piekę ok.45 min.
Smacznego!!!
Na takie ciasto to ja się wpraszam :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńJestem przed śniadaniem, chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńTakie drożdżowe ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem. Z dużą ilością kruszonki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkiedyś nie znosiłam ciasta drożdżowego... oczywiście wyrabiać... teraz od kiedy mam robota uwielbiam je piec i jeść! wspaniała drożdżówka!
OdpowiedzUsuńDawno takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPosmarowana dżemem albo oryginalnym masłem to dopiero pyszności :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuń