Łączna liczba wyświetleń

sobota, 29 listopada 2014

Owsiane racuszki z pysznym sosem bananowym z orzechami pekan :)

Racuszki są smaczne,mięciutkie,nie za słodkie,a sos...Obłędny!Spróbujcie koniecznie:)


      źródło przepisu - "Vegetarian&wholefoods bible"

7,5 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki pełnoziarnistej
5 dkg płatków owsianych - ja dodałam jeszcze 2 garście,bo ciasto było zbyt rzadkie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 dkg cukru golden
1 jajko
1 łyżka oliwy + do smażenia
250 ml mleka
      sos:
5 dkg masła
2 banany - kroję w grube półplastry
1 łyżka golden syropu
garść orzechów pekan - siekam średnio drobno

Składniki racuszków mieszam i odstawiam na 20 min.do lodówki,po tym czasie dodaję do masy 2 garście płatków,bo ciasto było zbyt płynne.Masło i golden syrop rozpuszczam w garnku,dodaję orzechy i banany i smażę na małym ogniu,aż banany będą miękkie,ale nie rozpadające się.Na rozgrzanej oliwie smażę małe placuszki,na talerzu polewam sosem.Smacznego!!!

Placuszki i racuszki Wegetariański obiad IV

11 komentarzy:

  1. To się,, zgrałyśmy,, z placuszkami :) Pewnie, że pycha!! Z mąki pełnoziarnistej i z płatkami to i zdrowo :) a ten sos to,, niebo w gębie,, :))

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mała uwielbia wszystkie placuszki, więc i te bardzo by jej smakowały, ale ten sos brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne placuszki, trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne ha ha, przypomniałaś mi ich smak. Palce lizać sosik

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, tyle żebym ja jeszcze gdzieś pekany dostała... jakoś ostatnio ciężko mi je spotkać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm świetne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz na smaczne powitanie dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)