porcja na tortownicę 22-23 cm
25 dkg herbatników digestive
10 dkg masła
Herbatniki rozkruszam na sypko i mieszam z masłem do połączenia się składników.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia,a na to masę z herbatników,ugniatam,przykrywam folią przezroczystą i wkładam do lodówki,żeby stężało(można obciążyć wierzch).
5 dkg masła
5 dkg jasnego brązowego cukru
40 dkg skondensowanego mleka z puszki
Masło z cukrem rozpuszczam w rondlu na małym ogniu,dodaję mleko i cały czas mieszając(uwaga-szybko się przypala)zagotowuję i gotuję ok.2-3 min.aż masa zacznie nabierać karmelowego koloru.Wylewam na stężały spód.
2 dojrzałe banany
300 ml śmietany do ubijania
gorzka czekolada do dekoracji
Na masie układam pokrojone w plastry banany,a na to ubitą śmietanę.Wierzch dekoruję startą na tarce gorzką czekoladą.Smacznego!!!
Wielka pyszność :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWow, ale świetne połączenie. Muszę w weekend zrobić. Coś czuję, że moja rodzinka będzie zachwycona:)
OdpowiedzUsuńOj jak dawno nie jadłam tej pyszności. Muszę zrobić. Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńNic nie widać że są jakieś niedociągnięcia. Dla mnie pysznie wygląda. A maż na pewno zachwycony
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
wygląda wspaniale !
OdpowiedzUsuńi ważne, że Połówka zadowolona była :)
Oj jest co się odkładać na tych biodrach....takie pyszności :))
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i fajnie, że są banany.
OdpowiedzUsuńP.S.
Liczą się intencje a nie czy coś tam gdzieś się pokruszyło :)
uwielbiamy!!! :)
OdpowiedzUsuńMmm, taki tłuszczyk to ja rozumiem... :)
OdpowiedzUsuńO tak, to ciacho lubię bardzo bardzo!; D
OdpowiedzUsuńPyszne jest i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńPysznie to mało powiedziane!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię, więc przepis sobie zachowam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy,mam nadzieję,że będzie smakowało tak bardzo jak moim domownikom:)
Usuń