1,5 szkl.mąki do naleśników,ale może być zwykła pszenna
1 szkl.mleka
1 szkl.wody - użyłam gazowanej
2 jajka
1 łyżka oliwy
sól
Składniki ciasta dokładnie mieszam i odstawiam na ok.30 min.żeby odpoczęło.Następnie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.Z podanej porcji wychodzi ok.10 szt.na patelni 26-28 cm.
50 dkg kapusty włoskiej
2 cebule
25 dkg plastrów boczku - grilluję,odsączam tłuszcz na ręczniku pap.i kroję w kostkę
sos sojowy
pieprz
olej
Kapustę kroję w cieniutkie paseczki i przesmażam na oleju,aż zmięknie,jeśli potrzeba można dolać trochę wody,żeby się nie przypaliła.Pod koniec dodaję pokrojone w kostkę cebule.Kapustę zdejmuję z ognia,dodaję boczek i doprawiam sosem sojowym i pieprzem.Farsz nakładam na usmażone placki naleśnikowe i zwijam formując krokiety.Gotowe układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam beszamelem.
7,5 dkg masła
7,5 dkg mąki
500 ml mleka
7,5 dkg sera żółtego - użyłąm cheddara
Masło rozpuszczam w rondlu,mieszając dodaję mąkę,po krótkim przesmażeniu zdejmuję z ognia i stopniowo dolewam mleko caly czas mieszajac.Powinien tworzyć się sos o jednolitej konsystencji.Po dodaniu całego mleka stawiam rondel ponownie na ogniu i mieszając gotuję sos,aż zacznie gęstnieć.Następnie dodaję starty na tarce ser i chwilę gotuję.Sosem zalewam krokiety i zapiekam ok.30 min.w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Najlepsze tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!
Bardzo fajny pomysł na obiad :) Widzę, że obie sięgnęłyśmy po kapustę włoską :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne krokiety w zupełnie nowej odsłonie. Super pomysł:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam krokietów z kapustą, bardzo zaciekawił mnie Twój przepis. Już wiem co zrobię dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita! I tak dużo farszu... mmm.... pychotka ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności dzisiaj u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńKrokiety choć bardzo pracochłonna potrawa to jest nr 1 u nas w domu:) pod
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, bo pod beszamelem jeszcze nie robiłam:)
Pyszne krokieciki:)
OdpowiedzUsuńCzyli obiad jak u mamy :) pyszny, dużo farszu....mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :). Pierwszy raz widzę słowo ''beszamel'' :D.
OdpowiedzUsuńBeszamel,czyli inaczej sos beszamelowy-rodzaj zasmażki z mąki i masła,a do tego mleko lub bulion.
UsuńWspaniały obiad :) Dla mnie już pewnie nie zostało : )
OdpowiedzUsuńW końcu będę mógł przyrządzić na obiad coś oryginalnego, a jednocześnie smacznego :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło:)
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Już czuję jak smakuję :)
OdpowiedzUsuńU mnie jakoś nie jada się krokietów i nie wiem dlaczego. Chyba wpadnę do ciebie bo takie fajne nadzienie zrobiłaś i kapusta moja ulubiona
OdpowiedzUsuńFajne, fajne te krokiety. Smaka mi takiego na krokiety narobiłaś, że hej :))
OdpowiedzUsuńTakiego apetycznego krokiecika to ja jeszcze nie jadłam, ale wygląda super :)
OdpowiedzUsuńKrokiety na bogato, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam - uwielbiam krokiety :)
OdpowiedzUsuń