Smaczna,choć uboższa w krewetki,wersja Singapoore noodles.Jeśli lubicie domową wariację orientalnych dań,to zachęcam do spróbowania.
ok.15 - 20 dkg piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 czerwone chili - dałam pół
1 czerwona papryka
kilka kolb mini kukurydzy
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki proszku curry
2 łyżki sosu sojowego
30 dkg makaronu ryżowego
sól i pieprz
3 jajka lekko rozmieszane
cebulka dymka
olej lub oliwa do smażenia
W woku rozgrzewam tłuszcz i smażę kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki przez ok.5 minut. Zdejmuję z woka,układam obok na talerzu.
Na pozostałym tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę,następnie,jak zmieknie dorzucam posiekany czosnek,starty imbir i posiekany kawałek chili bez pestek. Następnie dodaję kukurydzę i pokrojoną w paseczki paprykę,kurkumę i curry.
Makaron ryżowy przygotowuję wg.przepisu na opakowaniu.
Do woka dolewam sos sojowy oraz makaron,całość mieszam i odsuwam na bok woka tak,by zrobić miejsce na podsmażenie jajek.
Wlewam jajka,mieszając lekko je podsmażam,nastepnie mieszam z resztą składników.Dorzucam kurczaka,mieszam. Smak dania można wzbogacić o krewetki,jednak moi domownicy nie są chętni na owoce morza dlatego pozostałam jedynie przy kurczaku.
Danie przekładam na talerze,wierzch posypuję posiekanym szczypiorem. Smacznego!!!
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 czerwone chili - dałam pół
1 czerwona papryka
kilka kolb mini kukurydzy
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki proszku curry
2 łyżki sosu sojowego
30 dkg makaronu ryżowego
sól i pieprz
3 jajka lekko rozmieszane
cebulka dymka
olej lub oliwa do smażenia
W woku rozgrzewam tłuszcz i smażę kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki przez ok.5 minut. Zdejmuję z woka,układam obok na talerzu.
Na pozostałym tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę,następnie,jak zmieknie dorzucam posiekany czosnek,starty imbir i posiekany kawałek chili bez pestek. Następnie dodaję kukurydzę i pokrojoną w paseczki paprykę,kurkumę i curry.
Makaron ryżowy przygotowuję wg.przepisu na opakowaniu.
Do woka dolewam sos sojowy oraz makaron,całość mieszam i odsuwam na bok woka tak,by zrobić miejsce na podsmażenie jajek.
Wlewam jajka,mieszając lekko je podsmażam,nastepnie mieszam z resztą składników.Dorzucam kurczaka,mieszam. Smak dania można wzbogacić o krewetki,jednak moi domownicy nie są chętni na owoce morza dlatego pozostałam jedynie przy kurczaku.
Danie przekładam na talerze,wierzch posypuję posiekanym szczypiorem. Smacznego!!!
Zdecydowanie wpraszam się na taki obiad;))
OdpowiedzUsuńSzczególnie te mini kolby kukurydzy byśmy schrupały :) Śliczne pałeczki :D
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :)!
OdpowiedzUsuńA co do klopsikow podziel sie pomysłem na modyfikacje :)
Pewnie,że się podzielę,ale najpierw muszę sama zrobić,by sprawdzić efekt końcowy:)
UsuńAż chciałoby się sięgnąć i zjeść odrobinkę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńSuper danie, makaron ryżowy bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiej domowej wersji :)
OdpowiedzUsuńApetycznie :)
OdpowiedzUsuńGenialne :D
OdpowiedzUsuńAle to pieknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniem, mniem wyglada pysznie ;) u mnie dzis makaron z groszkiem i mieta :)
OdpowiedzUsuń