1 puszka ciecierzycy
7 suszonych pomidorków w oliwnej zalewie - u mnie tym razem tylko 4 połówki
10 zielonych oliwek - dałam 8
1 ząbek czosnku - dałabym 2
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
3 łyżki tahini
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z pomidorków
5 łyżek wody - dałam z ciecierzycy
natka pietruszki do posypania - opcjonalnie
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
Hummus jest gotowy do spożycia.
Na zdjęciach z chlebem z tego przepisu.
Smacznego !!!
Hummus bardzo lubię i jadam kilka razy w miesiącu. Z suszonymi pomidorami jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie hummusy:)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo powiem szczerze, że jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńniestety, humus muszę zajadać sama, więc i robię rzadko, ale z pomidorkami faktycznie jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy domowy hummus i robimy bardzo często :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie i mojej Córki :)
OdpowiedzUsuńpysznie!
mmmm hummus, wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiam taki hummus! Lepszy niż oryginalny przepis :D
OdpowiedzUsuń