22,5 dkg mąki samorosnącej
1/2 łyżeczki soli
5 dkg rodzynek
6 dkg masła
3 dkg cukru
150 ml mleka
1 jajko do posmarowania po wierzchu - pominęłam
Mąkę mieszam z solą,dodaję masło i cukier i zagniatam.Utworzy się jakby kruszonka,do której dolewam mleko i krótko wyrabiam całość.Na koniec dodaję rodzynki.Po uzyskaniu jednolitego ciasta,za pomocą wałka rozciągam je na grubość ok.2-2,5 cm(moje niestety zrobiłam cieńsze) i wykrawam kółka o średnicy 5 cm.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Ciastka(wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem) układam na wyłożonej papierem formie i piekę ok.15 min.do złotego koloru.Najlepsze są z masłem i dżemem.Smacznego!!!
porywam kilka do kawki:) pozdrawiam słonecznie:)
OdpowiedzUsuńpodbieram kilka dla moich dzieciaczków ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyglądają przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńIdealne! Uwielbiam scones, w sam raz do śniadania :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Cudnie się prezentują i smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMalutkie pyszności..... :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, może wspólna obserwacja...? Pozdrawiam....
Wyglądają baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek jeszcze nie jadłam, piękne ci wyszły. Do herbaty z mlekiem mniam.
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńOj, przydałyby mi się takie na jutro :)
OdpowiedzUsuńIdealne do mojej podwieczorkowej kawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne! Mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :) mogłabym je zjeść na śniadanie, kolacje i deser :) coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis i pyszne jedzonko, proszę mi jednak powiedziec co to jest mąka samorosnąca i gdzie mozna ja kupić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) co to jest mąka samorosnąca i gdzie można ja kupić.
OdpowiedzUsuńMąka samorosnąca to taka,która nie wymaga dodawania spulchniaczy czyli proszku do pieczenia/sody. Jednak można ją zrobić samemu dodając odpowiednią ilość ww.do zwykłej mąki.Proszę uprzejmie kliknąć na odnośnik do linka z przepisem,jak zrobić taką mąkę samemu.Odnośnik jest w przepisie pisany czerwonym kolorem"samorosnącej".Ja w przepisie korzystałam z oryginalnej mąki kupionej w UK.
Usuń