4 jajka
200 ml cukru
200 ml oleju
250 ml puree z dynii czyli ok.1 szkl.
2 szkl.mąki - używam 1 szkl.mąki owsianej razowej i 1 pszennej zwykłej lub pół na pół owsianej razowej i orkiszowej razowej
1 płaska łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkat.
suszona żurawina
cukier puder do posypania
Wszystkie suche składniki mieszam,dodaję żurawinę.
Osobno ucieram jajka z cukrem,dodaję puree następnie dolewam olej i mieszam łyżką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia.
Suche składniki powoli wsypuję do mokrych i całość mieszam drewnianą łyżką,nie długo,tylko by składniki się połączyły.
Masę wylewam do formy i piekę 50-60 min.do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.Smacznego!!!
Wygląda pyszniutko i z dużą ilością przypraw-tak jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek!:)
OdpowiedzUsuńZ największą przyjemnością:) dziś piekłam go ponownie z mąk pełnoziarnistych,chodź,póki jeszcze jest :)
UsuńPoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńsama chetnie bym zapadła w sen zimowy :D
OdpowiedzUsuńa ciacho pyszne:)
Bardzo fajnie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zjadłabym do popołudniowej kawy!
OdpowiedzUsuńZapach takiego wypieku nawet śpiącego misia obudzi bo zgłodnieje :P
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMusiało być fantastyczne :D
OdpowiedzUsuńDyniowe ciasta są pyszne, mniam:)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :) Do kawy idealnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, wypieki z dynią są wyjatkowe
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dyniowe słodkie wypieki, więc wypraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuń