pulpety:
30 dkg mielonego - użyłam z indyka
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
ostra papryka
odrobina mąki do obtoczenia pulpetów - użyłam jasnej orkiszowej
zupa:
1 bardzo mała cukinia lub kawałek dużej
ok.10 małych ziemniaczków
1,5 l bulionu drobiowego
1 duży pomidor - użyłam malinowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku
ok.pół szkl.śmietany
1 żółtko
trochę masła do smażenia
sporo świeżego posiekanego koperku
Cukinię obieram i ścieram na grubej tarce,pomidora kroję w grubszą kostkę i wrzucam do garnka,zalewam bulionem i gotuję przez chwilę.
Obrane ziemniaki kroję w grubsze plastry i podsmażam na złoto na maśle,pod koniec dodaję pokrojoną w półkrążki cebulę,aby się lekko zezłociła.
Składniki na pulpety łączę razem i formuję małe kuleczki,które obtaczam w mące i wrzucam do gotującego się bulionu.
Następnie dodaję smażone ziemniaki z cebulką oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śmietanę mieszam z żółtkiem i wlewam do zupy ciągle mieszając,dosypuję koperek.Zupa gotowa,na talerzu można dodatkowo posypać koperkiem.Smacznego!!!
My też poleciałybyśmy po dokładkę :D
OdpowiedzUsuńPozywna , jesienna zupka, pycha!
OdpowiedzUsuńZupkę z pulpetami jadłam ale smażonych ziemniaków nigdy nie dodawałam do zupy. Pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za jej zorganizowanie:) w poprzedniej edycji też brałam udział,jak widzisz akcja jest popularna i mobilizująca:)
Usuńoj można pojeść i to pewnie konkretnie :)
OdpowiedzUsuńJesienna i pożywna zupa!
OdpowiedzUsuńWypasiona zupa :) Na bogato i do rozgrzania idealna :)
OdpowiedzUsuń