45 dkg puree dyniowego
25-30 dkg obranego selera bulwiastego
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól,pieprz
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
trochę śmietany
pestki z dyni do posypania na talerzu
Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek,dodaję starty na grubej tarce seler i lekko podsmażam.
Dolewam odrobinę wody,tyle,by warzywa się nie przypalały i gotuję na małym ogniu.
Dodaję puree z dyni i ponownie dolewam wody tyle,by otrzymać wymaganą konsystencję kremu.
Po krótkim gotowaniu miksuję zupę,by seler nabrał kremowej konsystencji,doprawiam solą,pieprzem i gałką oraz odrobiną śmietany.
Gotową zupę przelewam do miseczek,środek dekoruję kleksem śmietany oraz pestkami dyni.Smacznego!!!
Kocham takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńZupy krem są bardzo wdzięczne, można je zrobić z dosłownie wszystkiego; D Twoja ma piękny kolor;)))
OdpowiedzUsuńAle się zgrałyśmy, dzisiaj robimy zupę krem z dyni :D
OdpowiedzUsuńNie dodawałam do dyniowej selera, chyba muszę spróbować :) Cudny kolor :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy. Z selerem nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńI mi by smakowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dyniowy krem, seler na pewno dodaje fajnego smaczku
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaje kremów dyniowych nigdy nie omijam, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńDyniową zupę uwielbiam pod każdą postacią i z różnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńTeż mam jeszcze mały słoiczek puree z dyni, czas wykorzystać, Twoja zupa na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie, chętnie skosztuję :D
OdpowiedzUsuń