45 dkg owoców - ja dałam truskawki i borówkę ameryk.w proporcji pół na pół
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Umyte i oczyszczone owoce miksuję z cukrem i sokiem z cytryny.Gotowy schładzam w lodówce.
17,5 dkg cukru kryształu + 1-2 łyżki do posypania foremki
17,5 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
17,5 dkg masła w temp.pokojowej
3 całe jajka w temp.pokojowej
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
Masło ucieram,dodaję cukier,a gdy jest dokładnie utarte dodaję po jednym jajku,miksuję po każdym dodaniu składnika.W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Mąkę mieszam z proszkiem i solą.Do utartego masła dodaję skórkę i sok z pomarańczy,miksuję,a następnie mąkę z dodatkami i wtedy całość mieszam drewnianą łyżka.Natłuszczoną formę(keksówkę lub inną podobnej wielkości,moja serduszkowa jest mniej więcej 20/18 cm)natłuszczam i obsypuję cukrem,nadmiar odsypuję.Masę przekładam do foremki,wkładam do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.,wierzch powinien mieć ładny złoty kolor.Po tym czasie wyjmuję ciasto i studzę w foremce ok.10 min. a następnie wyjmuję z formy i studzę 30 min.Podaję z sosem owocowym. Smacznego!!!
przepis z "French food and cooking"
jakie piękne :) bratanek na pewno był zachwycony :) pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Jubilat dopiero dziś zobaczy:)
Usuńpięknie wygląda i na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ciasto szybko się robi,jest smaczne i wilgotne nawet drugiego dnia.
UsuńAjjj truuuussskawwwkiii !!!!!
OdpowiedzUsuńReaguję tak samo,gdy mam je w zasięgu wzroku:)))
UsuńNajlepsze życzenia dla Bratanka!
OdpowiedzUsuńCiacho - cud i miód! :)
Dziękujemy:)
Usuń