To najszybsze ciasto jakie do tej pory miałam okazję zrobić:) A w dodatku ze zdrowych składników,jedyne,które pozwalam jeść mojej Latorośli dowoli:) Flapjack'a jadłam u koleżanki i od razu poprosiłam o przepis-dzięki Kochana-bo bardzo nam wszystkim przypadło do gustu.
30-40 dka płatków owsianych
20 dkg masła
1 łyżka miodu
1 szkl.cukru - można odrobinę mniej,jeśli dodaje się suszone owoce
1 szkl.mleka
opcjonalnie-rozgnieciony widelcem banan,rodzynki,żurawina,orzechy
polewa z wiórkami kokosowymi na wierzch-wg.uznania
Mleko,masło,cukier i miód rozpuszczam w garnku,dodaję płatki-masa nie może być za gęsta(dolać mleka) ani za rzadka(dosypać płatków).Całość gotuję do momentu,aż płatki zmiękną.Jeśli chcemy dodać owoce suszone/orzechy/banany to teraz jest na to pora(u mnie żurawina).W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 150 stopni.Małą tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej owsianą masę. Piekę 30-40 min.Upieczonego flapjack'a posmarowałam połową tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady.Smacznego!!!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jest smaczny pod warunkiem,że masa jest odpowiedniej gęstości-ja pierwszym razem robiłam"na oko"i wyszło smacznie,ale zapychająco-klejące do zębów ciasto nie każdemu będzie smakować.Teraz odmierzyłam wszystko z aptekarską precyzją i jest super!
UsuńBardzo ciekawy przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńfantastyczne :) same pyszności w składzie :) zapisany!! miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:) Udanego dnia:)
UsuńAle fajne ciacho! Nigdy takiego nie robiłam!
OdpowiedzUsuńA to polecam,szczególnie,jak jest ochota na slodkie,a czasu brak:)
UsuńAquś a robiłaś takie ciasto z wersją płatki kukurydziane? bo szukam czeqos takieqo - pozdrawiam z Białeqostoku Aqata
OdpowiedzUsuńNie robiłam,niestety.Ale jak zrobię to na pewno będzie na blogu:)
Usuńto nie moqę się doczekać :) dziś robię to powyżej :) odwdzięczę się przepisem na tort śmietanowy z owocami jeśli masz ochotę :) pozdrawiam Aqata Iqnatowicz z Białeqostoku :)
OdpowiedzUsuń