1 główka czerwonej kapusty - ja zużyłam pół główki
1 nieduża cebulka
1 puszka groszku - pół,jeśli dajemy mniej kapusty
majonez
sok z cytryny
sól
Kapustę drobno pokroiłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam na durszlaku i od razu skropiłam obficie sokiem z cytryny,żeby przywrócić kapuście ładny kolor i podkreślić smak.Pozostawiłam ją do ostudzenia, a następnie przełożyłam kapustę do miski,dodałam odsączony groszek,pokrojoną w kostkę cebulę i całość wymieszałam z majonezem.Można dodać sól i sok z cytryny do smaku. Smacznego!!!
bardzo lubię kapuchę:) do obiadu idealna:D
OdpowiedzUsuńJa też polubiłam:)
Usuńpycha :) często zajadamy się czerwoną kapustą więc na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńja pomimo wielu eksperymentów surówkowych, najbardziej lubię pekińską, ale od czasu do czasu chętnie chrupnę do obiadu też inną suróweczke.
OdpowiedzUsuńTeż lubię "pekinkę",ale nie zawsze można dostać ładną sztukę,dlatego dobrze z czymś innym poeksperymentować:)
UsuńŚwietny przepis, wszystko co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDo obiadu w sam raz : )
OdpowiedzUsuńFajny i zdrowy pomysł :)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Zastanawiam się jednak, czym zastąpić groszek - niestety nie przekonałam się do niego :)
OdpowiedzUsuńGroszek fajnie przełamuje smak,ale skoro nie lubisz to nic na siłę-myslę,czy może z fasolką spróbować,jeśli ją akceptujesz.
Usuń