5,5 dkg masła + trochę do natłuszczenia formy
35 dkg mąki jak na chleb
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży,które nie wymagają wcześniejszego aktywowania w mleku/wodzie
11,5 dkg suszonych moreli
5,5 dkg posiekanych orzechów włoskich
150 ml letniego mleka
75 ml letniej wody
1 całe jajko
Mąkę,drożdże,sól i cukier wsypuję do miski,najlepiej,jeśli jest wcześniej ogrzana,wgniatam masło.A w drugiej misce mieszam jajko z wodą i mlekiem i dolewam do suchych składników.Lekko zagniatam,a następnie na wykładam na blat i siekając nożem przez 10 min.zagniatam w ten sposób ciasto.Przekładam do natłuszczonej miski,przykrywam folią i odstawiam na 1-2 godz.lub do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.Po tym czasie zagniatam ciasto przez minutę,przekładam do formy i znów powinno wyrastać ok.1-2 godz.ja natomiast wstawiłam je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 min.a następnie zmniejszyłam temp.do 190 i piekłam kolejne 20 min.Smakuje dobrze z masłem lub dżemem.Smacznego!!!
Chlebek bogato nadziany, piękny ci wyszedł i zdrowy do tego :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wprowadzać swoje zmiany :)) Chlebek wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńTym razem "poszłam na łatwiznę",pospieszyłam się i być może efekt końcowy na tym ucierpiał,dowiem się tego,jak zrobię następnym razem na spokojnie:)
UsuńFajny ten chlebek na słodko :)) W sam raz do dżemów :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje ten chlebek! muszę kiedyś taki zrobić :))
OdpowiedzUsuńale wygląda apetycznie, pomysłowe dodatki morela i orzechy ja bym zjadła z masełkiem i do tego kakao,,,aż mi ślinka leci
OdpowiedzUsuńChlebek dobrze nadziany. Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDomowo i zdrowo :)! Taki chleb jest najlepszy - nie zawiera chemii, ani wypełniaczy typu E :)
OdpowiedzUsuń