1,5 szkl.płatków owsianych
3 szkl.wody do gotowania płatków(można użyć nieco mniej)
1 kostka bulionowa
2 jajka
3 łyżki startego na grubej tarce żółtego sera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
40 dkg pieczarek
1 cebulka
1 ząbek czosnku
świeży koperek
masło do smażenia pieczarek
W garnku gotuję wodę z kostką bulionową,wsypuje płatki i gotuję 5 min.Pieczaki oczyszczam,kroję w półplastry,cebulę i czosnek siekam.Na rozgrzanym maśle smażę cebulkę z pieczarkami i czosnkiem na złoty kolor,doprawiam lekko solą i pieprzem,na koniec dorzucam posiekany koperek.Do ostudzonych płatków dodaję ser,jajka,sól i pieprz.Jeśli masa z płatków jest zbyt rzadka można dodać sypkie płatki,żeby masa dała się łatwiej uformować w kotleciki.Formuję niewielkie kotlety i obtaczam je w bułce tartej i smażę na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.Podaję z pieczarkami.Smacznego!!!
Bardzo zachęcająco się do mnie uśmiechają te placuszki z pieczarkami :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że także do tej pory nie jadłam takich placków w wersji wytrawnej, ale prezentują się zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńświetne - takich nie jadłam :) na słodko owszem, ale też inaczej robione!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że nie tylko dla mnie ta wersja była nowością:)
OdpowiedzUsuńFajne placki, płatki to samo zdrowie, uwielbiam takie eksperymenty :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te placuszki :)
OdpowiedzUsuńno i mam pomysł na wykorzystanie płatków, placuszki wyglądają ładnie
OdpowiedzUsuń