Łączna liczba wyświetleń

sobota, 28 września 2013

Dorsz po skandynawsku :)

Delikatne i aromatyczne dzięki świeżym ziołom danie rybne na obiad lub kolację na ciepło.Przepis pochodzi z małej książeczki"Ryby smaczne i zdrowe"H.Szymanderskiej.Zmniejszyłam ilość ryby z 80 na 45 dkg.użyłam dorsza,a nie jak podaje przepis morszczuka.


45 dkg ryby - u mnie mrożony dorsz
2 pory
sporo siekanej natki pietruszki,szczypiorku,koperku - jeśli użyjemy świeżych danie będzie miało wyrazistszy aromat
szklanka śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
1/4 szkl.bulionu
szczypta cukru
sok z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia

Rybę solę,posypuje pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny,wkładam do lodówki na godzinę.W międzyczasie oczyszczam pory,kroję w półplastry,daję sól,pieprz i sok z cytryny oraz szczyptę cukru i na rozgrzanym tłuszczu duszę je kilka minut.Na patelni obsmażam rybę z obu stron.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.W naczyniu żaroodp.układam pory,posypuję świeżymi,posiekanymi ziołami,na to układam rybę.W kubeczku mieszam śmietanę z musztardą,w zimnym bulionie mieszam mąkę,łączę ze śmietaną,można doprawić w razie potrzeby i całością zalewam rybę.Piekę do momentu,aż sos zacznie się ścinać,u mnie trwało to ok.40 min.Wg.oryginalnego przepisu powinno wystarczyć 20-25 min.Smacznego!!!

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybkę, przygotowaną w ten sposób. Pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne. uwielbiam skandynawie:). pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dorsza, świetny pomysł z musztardą, i zielenina którą uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym takiego dorsza na dzisiejszą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na rybę to nie trzeba mnie namawiać :)) Zjadłabym połowę tego naczynia ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój syn z ryb toleruje jedynie dorsza, więc żeby urozmaicać ciągle poszukuję na niego nowych przepisów, a ten zapowiada się bardzo smakowicie. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest delikatny w smaku,jeśli lubi pory,które dają ciekawego smaczku całości,to Twoja Młodzież powinna być zadowolona:)mój syn jest dość wybredny,do ryb przekonał się niedawno,ale to danie zjadł ze smakiem i nawet porów nie odsunął na bok:)

      Usuń
  7. świetna rybka :) wiesz ze zrobię !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się.Mnie i moim chłopakom bardzo przypadł do gustu duszony por w tym daniu.Dla mnie jego smak jest rewelacyjny i to nie tylko w tym daniu,ale w zupach-kremach jeśli się doda smażonego pora smak jest dużo lepszy.

      Usuń
  8. Fajny pomysł na danie jednogarnkowe z rybką, świetna inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna ta rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas rybki kochamy pod różnymi postaciami. Dorsza z porami też robiłam, ale trochę inaczej niż Ty. U mnie oprócz pora była jeszcze marchewka. Dorsz + por + śmietana - to zawsze jest świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. rybka! oj chodzi za mną rybka już dłuższy czas, Muszę kupić i zrobić sobie jakieś rybne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)