4 filety z dorsza lub mintaja
20 dkg fety (nie sera fetopodobnego)
pół czerwonej papryki
sporo świeżego koperku,natki pietruszki,szczypiorku,kilka gałązek tymianku(dałam suszony)
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 żółtko
sok z cytryny do skropienia filetów
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
pieprz,gałka muszkatołowa,sól
wykałaczki do spięcia roladek
Umyte filety oszuam ręcznikiem papierowym i skrapian sokiem z cytryny.Fetę rozgniatam widelcem,zioła kroję drobno i dodaję do fety wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz żółtkiem i pieprzem do smaku.Mieszam i nakładam na filety.Umytą i oczyszczoną paprykę kroję w wąskie paseczki i układam na fecie-kilka pojedynczych paseczków w małej odległości od siebie.Filety zwijam w roladki zaczynając od szerszego końca,spinam wykałaczkami.Nagrzewam piekarnika do 190 stopni.W rondelku roztapiam masło,mieszając dodaję mąkę,a następnie mleko i gotuję do zgęstnienia.Zdejmuję z ognia,doprawiam solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Roladki układam w naczyniu żaroodpornym,zalewam sosem i piekę w nagrzanym piekarniku 35-40 min.W połowie pieczenia odwracam roladki na drugą stronę.Smacznego!!!
O tez roladek jeszcze nie robiłam. Twoje wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie roladki i nadzienie fajne do tego :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby i fetę, a Ty połączyłaś idealnie oba te składniki :D na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńOoo,dziękuję,bardzo miło jest słyszeć takie pochwały:)
Usuńpyszności :) koniecznie muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuń