Łączna liczba wyświetleń

piątek, 6 września 2013

Rybne roladki z fetą i ziołami :)

Danie rybne jak na piątek przystało.Roladki robiłam po raz pierwszy.Obawiałam się,że będę miała problem ze zwinięciem,ale okazało się,że mięso dorsza było bardzo plastyczne i roladki wyszły całkiem kształtne.Danie delikatne w smaku,a ze względu na to,że filety były dość grube,smak ryby były wyczuwalny mimo sporej ilości dodatków.


4 filety z dorsza lub mintaja
20 dkg fety (nie sera fetopodobnego)
pół czerwonej papryki
sporo świeżego koperku,natki pietruszki,szczypiorku,kilka gałązek tymianku(dałam suszony)
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 żółtko
sok z cytryny do skropienia filetów
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
pieprz,gałka muszkatołowa,sól
wykałaczki do spięcia roladek

Umyte filety oszuam ręcznikiem papierowym i skrapian sokiem z cytryny.Fetę rozgniatam widelcem,zioła kroję drobno i dodaję do fety wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz żółtkiem i pieprzem do smaku.Mieszam i nakładam na filety.Umytą i oczyszczoną paprykę kroję w wąskie paseczki i układam na fecie-kilka pojedynczych paseczków w małej odległości od siebie.Filety zwijam w roladki zaczynając od szerszego końca,spinam wykałaczkami.Nagrzewam piekarnika do 190 stopni.W rondelku roztapiam masło,mieszając dodaję mąkę,a następnie mleko i gotuję do zgęstnienia.Zdejmuję z ognia,doprawiam solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Roladki układam w naczyniu żaroodpornym,zalewam sosem i piekę w nagrzanym piekarniku 35-40 min.W połowie pieczenia odwracam roladki na drugą stronę.Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. O tez roladek jeszcze nie robiłam. Twoje wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie roladki i nadzienie fajne do tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby i fetę, a Ty połączyłaś idealnie oba te składniki :D na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo,dziękuję,bardzo miło jest słyszeć takie pochwały:)

      Usuń
  4. pyszności :) koniecznie muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)