25 dkg mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
8,5 dkg cukru
6 łyżek masła orzechowego najlepiej z kawałkami orzeszków
1 całe jajko
4 łyżki masła - ja dałam ok.7-8 dkg
175 ml mleka
15 dkg "krówek"
opcjonalnie orzeszki ziemne do posypania po wierzchu ok.3 łyżki - użyłam solonych
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Do jednej miski daję mąkę,proszek,cukier i masło orzechowe,mieszam,aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.Do drugiej miski roztopione chłodne masło,mleko i jajko,roztrzepuję widelcem.Płynne składniki wlewam do sypkich,mieszam łyżką i dodaję pokrojone na kawałki "krówki",ponownie mieszam i przekładam do wyłożonych papilotkami foremek,posypuję lekko posiekanymi orzeszkami i piekę 20-25 min.Cukierki podczas pieczenia rozpuszczają się dając ciągnącą się masę.Smacznego!!!
Muffinkowy full-wypas :-). Pyszne.
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńKrówki to ja uwielbiam, zjadłabym cały talerz muffin.
OdpowiedzUsuńBrzmi znakomicie! Oj, szkoda, że nie mam krówek :/
OdpowiedzUsuńBez krówek też można,ale prawdę mówiąc właśnie one nadają"charakteru"całości:)
UsuńAle narobiłaś mi apetytu, pyszne takie muffiny z krówkami :) Mmmmrrr :)
OdpowiedzUsuńrozpuszczone krówki - pycha:)
OdpowiedzUsuńNiom :)
Usuńidealne na jesienne słoty:) muffinki właśnie teraz goszczą u mnie najczęściej:)
OdpowiedzUsuńMogę jedną? ;0)
OdpowiedzUsuńAleż proszszszsz... :)
Usuńzdecydowanie!! mnie zachęciłaś do upieczenia :D
OdpowiedzUsuńTo brzmi bardzo zachęcająco :)) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMnie zachęciłaś:) Jeśli jeszcze coś zostało to chętnie się wproszę na kawkę;)
OdpowiedzUsuńNa kawkę zapraszam,a do kawki ciasto z chili będzie,bo po muffinkach niestety nie ma śladu.
Usuńzakochałam się w tych muffinkach, po prostu muuuuuuuuuszę takie zrobić
OdpowiedzUsuńJak mus,to mus:)Mam nadzieję,że będą smakować:)
Usuń