Pyszna,delikatna w smaku,z lekko słodkawą nutką pasternaku,o którego właściwościach można poczytać tu. Pasternak najlepiej jest wyhodować samemu,albo pytać o niego w sklepach z ekologiczną/zdrową żywnością.A jeśli już go nabędziemy polecam tę oto zupę :)
90 dkg pasternaku
5 dkg masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendy
ok.1.2 l bulionu drobiowego
150 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek lub ew.natka pietruszki do posypania
Masło roztapiam w garnku,podsmażam na nim pokrojony w plastry lub starty na grubej tarce pasternak(mój był starty),pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek do momentu,aż składniki zmiękną.Dodaję kminek,kolendrę,a po 2 min,dolewam bulion,zmniejszam ogień,nakrywam garnek i gotuję ok.20 min.Następnie blenduję zupę,dolewam śmietanę,doprawiam solą i pieprzem.Najlepsza serwowana tuż po ugotowaniu.Na talerzu posypuję posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!!!
coś czuję że bardzo smaczna ta zupka :D
OdpowiedzUsuńTwoje przeczucie Cię nie myli,Łucjo :)
UsuńŚwietna propozycja. Nigdy nie robiłam nic z pasternaku, ani nawet nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńSpróbuj,warto:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na zupę!
OdpowiedzUsuńPierwsze widzę taką zupkę. Nigdy nie jadłam z pasternaku zupy.
OdpowiedzUsuńJak tylko uda Ci się kupić pasternak,to szczerze polecam,jeśli oczywiście lubisz łagodne w smaku zupy:)
UsuńZjadłabym twoją zupkę bo nie jadłam jeszcze pasternaku :-) a zapowiada się fajnie
OdpowiedzUsuń