ok.16 skrzydełek
4 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 papryki najlepiej zielona i czerwona
10 dkg szynki Serrano - użyłam pancetty
4 ząbki czosnku
80 dkg krojonych pomidorów w zalewie
2 listki laurowe
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz
125 ml wody - ja pominęłam,gdyż sos nie wymagał rozrzedzenia
Odcinam najmniejszą końcówkę od skrzydełek,resztę lekko solę i obsypuję pieprzem i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanej oliwie.Następnie zdejmuję z patelni i odkładam na talerz,a na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w kostkę papryki,cebulę,czosnek oraz szynkę ok.5 min.,a następnie dodaję pomidory z puszki,listki laurowe,tymianek i paprykę w proszku,zmniejszam ognień i duszę pod przykryciem ok.15 min.mieszając od czasu do czasu.Dodaję usmażone skrzydełka i w razie potrzeby dolewam wodę i duszę kolejne 15-20 min.pod przykryciem,żeby skrzydełka były w pełni uduszone.Smacznego!!!
lubię skrzydełka, najbardziej gdy są chrupiące;p Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńpyszności :) moje smaki!
OdpowiedzUsuńTaki obiadek to prawdziwy skarb :) Twoje pomysły są genialne!
OdpowiedzUsuńNo świetne, lubię takie rozmaitości :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńJejku nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam skrzydełka :( Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności i jaki fajny sosik
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba przepis, zapisałam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na Twoją opinię:)
Usuńsmakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuń