źródło klik
50 dkg mąki pszennej
25 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 całę jajko
cukier puder do posypania wierzchu
na krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru - można niecałe pół szkl.
40 dkg truskawek
skórka otarta z połowy cytryny - ja pominęłam, ale następnym razem dodam koniecznie, by podkręcić smak
Truskawki płuczę, kroję na pół i odstawiam.
Wszystkie składniki ciasta zagniatam najpierw siekając nożem, a następnie krótki rekoma.
Gotowe ciasto dzielę na większą i mniejszą część.
Wiekszą porcję wykładam do formy 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całość wkładam do lodówki.
Mniejszą porcję owijam folią i również wkładam do lodówki - oba ciasta na 40 min.
250 ml mleka odlewam i w nim mieszam budynie i mąkę ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotowuję razem z cukrem i do gotującego wlewam mleko z budyniami.
Całość zagotowuję cały czas mieszając i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Po upływie 40 min.wyjmuję ciasta z lodówki.
Do ciepłego(nie gorącego) budyniu wrzucam truskawki, oraz skórkę z cytryny(jeśli dodajemy) mieszam i wylewam na ciasto w formie.
Pozostałą część ciasta ścieram na grubej tarce na kruszonkę, a następnie formę wkładam do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Kroję po całkowitym ostudzeniu, żeby masa budyniowa stężała.
Smacznego !!!
Takie ciasta są rewelacyjne :) Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami jest bosko a co dopiero jeszcze z budyniem <3
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są właśnie najlepsze. Proste, nieprzekombinowane i jednocześnie przepyszne :) Kojarzą mi się z wakacjami.
OdpowiedzUsuńPycha, takie ciasta bardzo lubię i robię dość często. Super przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a budyń do truskawek bez wątpienia pasuje ;)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńMega to ciasto! Zakochałam sie chyba od pierwszego wejrzenia hah! :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :) U mnie pojawiło się ostatnio bardzo podobne w wersji z czereśniami - pychota! :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić to ciasto bo poprostu nie wytrzymam 😀 Mniam .
OdpowiedzUsuń