nieco mniej niż pół główki młodej kapusty po obraniu zewnętrznych liści
2 średnie marchewki
1 mała puszka kukurydzy
trochę świeżego koperku
1 - 2 łyżki octu z białego wina
majonez
sól i pieprz
Kapustę kroję bardzo drobno, solę i odstawiam na chwilę.
Oczyszczone marchewki ścieram na tarce na dużych oczkach.
Po chwili do kapusty (nieco zmięknie dzięki soli, jednak wciąż zachowuje swoją chrupkość) dodaję marchewki, kukurydzę i posiekany koperek, doprawiam pieprzem, dodaję ocet, który podkręca nieco smak oraz majonez - nie dużo.
Całość mieszam i serwuję.
Nie wiem, jak zachowa się surówka na drugi dzień, obawiam się, że może zgorzknieć, dlatego proponuję zrobić przed jedzeniem i nie przechowywać długo.
Smacznego!!!
jaka dobra:)
OdpowiedzUsuńPyszna suróweczka, idealny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią byśmy zjadły :)
OdpowiedzUsuńlubię młodą kapustę, za kruchość i smak:)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja:)
Wspaniały sezonowy przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz na moim blogu i zapraszam pod nowy adres: www.kuchennymidrzwiami.pl
Ekstra przepis :-)
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńObowiązkowo, musi być!
OdpowiedzUsuńOoo, jest i z marchewką :D.
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej:)
Usuń