Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 1 lipca 2013

Jabłka w cieście :)

Dzisiejsza propozycja powstała dzięki mojej Mamie.Pamiętam,jak będąc dzieckiem,zajadałam się Jej racuszkami drożdżowymi-zawsze pyszne,puszyste,raz z rodzynkami,innym razem z konfiturami,niezbyt słodkie i zawsze robione z proporcji"na oko":)Tym razem szybka wersja,bez drożdży-jabłka w cieście są z przepisu,specjalnie na potrzeby bloga-dzięki Mamo:)))


1,5 szkl.mąki
2 jajka
ok.1szkl. mleka
5 jabłek-obieramy ze skórki,usuwamy środek z pestkami i kroimy na krążki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania 

Do mąki dodajemy proszek z solą,mleko mieszamy z żółtkami,a następnie łączymy z mąką.Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na rozgrzany na patelni tłuszcz wylewamy trochę ciasta,na to kładziemy krążek jabłka i zalewamy drugą częścią ciasta,smażymy na złoto z dwu stron.Można spróbować moczyć krążki w cieście,ale pierwszy sposób łatwiejszy-unikamy ociekania ciasta:).Placuszki podałam z cukrem pudrem i truskawkami do pogryzania-z ogródka Rodziców,nie mogłam się im więc oprzeć:)Smacznego!!!



12 komentarzy:

  1. Również je uwielbiam, posypane cukrem pudrem, mniam... ale coś dawno ich nie robiłam, muszę do tego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka w cieście :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Uwielbiam jabłka! A w takiej słodkiej odsłonie to już w ogóle!
    Mniam mniam!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję serdecznie za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczny pomysł:) też czasami robię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! ja też pamiętam racuszki mojej mamy gdy byłam jeszcze mała.

    OdpowiedzUsuń
  7. obiadek w sam raz dla mnie :) jabłuszka wyszły pięknie :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)