Łączna liczba wyświetleń

środa, 31 lipca 2013

Kurczak z fetą pod ciastem filo :)

Ciasto filo nie chciało ze mną współpracować,rwało się,nie dało się ładnie uchwycić na zdjęciu,ale smak dania obłędny!!! Przepis z kuchni greckiej,z książki "Essential Mediterranean".


8 płatów ciasta filo - można zamienić na francuskie
500 ml bulionu drobiowego
125 ml mleka
45-50 dkg filetów z kurczaka
6 dkg masła + dodatkowe 6-8 dkg rozpuścić
2 cebulki dymki
6 dkg mąki
20 dkg fety - polecam prawdziwą fetę dobrej jakości,a nie ser fetopodobny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1/4 łyżeczki gałki muszkat.
1 jajko lekko rozbełtane - pominęłam

W garnku zagotowuję bulion i dodaję do niego pokrojone w kostkę filety z kurczaka i gotuję ok 10 min.do miękkości na mniejszym ogniu.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni(jeśli używamy ciasta francuskiego to piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy pie przez 15 min w tej temp.a następnie obniżamy do 180 i pieczemy kolejne 30 min lub do momentu,aż ciasto będzie miało złoty kolor).Podgotowanego kurczaka wyjmuję z bulionu,a jeśli sporo bulionu wyparowało,to dopełniam do poziomu 500 ml wodą.W rondlu rozgrzewam 6 dkg masła i na nim podsmażam cebulkę pokrojoną w kostkę,dodaję mąkę i mieszając podsmażam 30 sek.Zdejmuję z ognia i stopniowo,powoli dolewam bulion i mleko cały czas mieszając.Stawiam z powrotem na małym ogniu i zagotowuję cały czas mieszając.Ponownie zmniejszam ogień,żeby się nie przypaliło i pozostawiam na nim sos,aż do zgęstnienia,ok.3 min.i zdjemuję z ognia.Naczynie żaroodp.smaruję cienką warstwą rozpuszczonego masła 6-8 dkg,wykładam pierwszy arkusz ciasta,smaruję je masłem,delikatnie,bo łatwo się rozrywa,na to następną warstwę,każdą smarując masłem i sklejając brzegi(na op.powinna być instrukcja,jak postępować z ciastem).Na dnie naczynia ma być 4 warstwy ciasta,na to kurczak wymieszany z posiekanym szczypiorkiem,koperkiem,fetą w kostkę,jajkiem oraz gałką muszkat.oraz sosem z mąką.Ponownie przykrywam ciastem postępując tak,jak z warstwą na dnie,wierzch też smaruję masłem.Wkładam do nagrzanego piekarnika na 40-45 min.Przyznaję,że ciasto filo sprawiało mi trochę trudności,płaty były większe niż naczynie,a ciasto bardzo delikatne,to będę wracać do tego dania,bo przypadło nam do gustu. Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Witam po raz pierwszy :) ale Tu u Ciebie kolorowo i smacznie :) zagoszczę jeszcze na "obiedzie" pewnie nie raz ;)

    Przepis bardzo fajny i pomysłowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do odwiedzania:)

      Usuń
    2. ;) zapraszam również do siebie ;)

      Usuń
    3. Oczywiście,że będę wpadać:)nawet nieproszona:)))

      Usuń
  2. Brakiem współpracy się nie przejmuj, jestem pewna, że danie smakowało fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakowało,we dwójkę"opędzlowaliśmy"całość:)

      Usuń
  3. własnie takie połączenia lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. w jakim sklepie i z jakiej firmy kupujesz ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję Kuchnie Świata,ale łatwiej zdobyć ciasto francuskie-akurat to danie na smaku nie straci,a ciasto"łatwiejsze w obsłudze":)

      Usuń
    2. Bywa w Bomi lub do zamówienia w sklepach internetowych.

      Usuń
  5. Z ciastem filo jeszcze nic nie robiłam, ale takiego kurczaczka to bym zszamała i to szybciutko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczaczek był pyszniusi:)A zamiast filo spróbuj z francuskim-mniej kłopotliwe:)

      Usuń
  6. Też nie widziałam ciasta filo, a sama jestem ciekawa jak smakuje. Kurczak pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie ma w zasadzie swojego smaku,raczej nadaje efekt wizualny:)

      Usuń
  7. aaaaaaaaaaa boskie! gdzie zakupiłaś ciasto filo??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj w Bomi,Kuchnie Świata,sklep internet.Alma24,albo zastąp ciastem francuskim:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)