Łączna liczba wyświetleń

sobota, 27 lipca 2013

Tortilla z chorizo :)

Tradycyjna hiszpańska tortilla zawiera ziemniaki,ta wersja nieco szybsza do przygotowania jest z chorizo i papryką,ale skład można komponować wg.własnych upodobań:)Bardzo pożywna,można ją jeść na ciepło,tuż po usmażeniu oraz na zimno jako przekąskę.W składzie jest tradycyjny hiszpański ser owczy Manchego klik.


poniższa porcja jest na 2 małe torille

2 łyżki oliwy do smażenia
po 1 papryce żółtej i czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
13 dkg chorizo
6 jajek
garść świeżej natki pietruszki
5 dkg sera Manchego-można zastąpić innym
sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewam oliwę i dorzucam pokrojone w małe kawałki papryki,cebulę w półplasterki i smażę na małym ogniu,aż zmiękną.Następnie dodaję pokrojoną w półplastry kiełbasę chorizo oraz posiekany czosnek i smażę ok.3-5 min.Jajka mieszam widelcem w misce wraz z posiekaną natką ,solą,pieprzem oraz startym na grubej tarce serem i zalewam podsmażone warzywa z chorizo.Smażę na małym ogniu,można pod przykryciem,do momentu,aż boki się podsmażą,a następnie przykrywam patelnię talerzem i odwracam tortillę na drugą stronę.Podaną porcję podzieliłam na pół i przyrządziłam 2 tortille osobno na małej patelni ok.23 cm-łatwiej jest odwrócić na drugą stronę:) Smacznego!!!



13 komentarzy:

  1. zaszalałaś :) prawdziwe hiszpańskie smaki :) oj zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, w Lidlu właśnie tydzień hiszpański, ser i chorizo już kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hiszpańskie smaki - uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam ale mi smaki narobiłaś, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)