Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 lutego 2013

Ryba po grecku :)

 Przepis na rybę podpatrzyłam u Teściowej.Spodobał mi się dodatek porów,które dodają smaczku całości.W ten sposób przyrządzałam rybę kilkakrotnie,nawet dla większego grona znajomych i spotkała się ona z pozytywną opinią,dlatego chcę podzielić się przepisem.


ok. 50 dkg filetów rybnych - u mnie mrożony dorsz
mąka, jajko i bułka tarta do panierowania ryby
sól i pieprz do doprawienia ryby i warzyw
5 - 6 sporych porów
5 -6 średniej wielkości marchewek
1 pietruszka
kawałek selera
można dodać 1 - 2 cebulę(ja pomijam)
olej do smażenia ryby i warzyw
mały koncentrat pomidorowy

Filety lekko doprawiam solą i pieprzem,obtaczam w mące,następnie w rozbełtanym jajku i w bułce i odkładam na chwilę,żeby panierka się"przykleiła",dzięki temu mniej osypuje się podczas smażenia. Można również powtórzyć czynność mąka-jajko-bułka-jajko-ja jednak panieruję tylko jedną warstwę. Pory oczyszczam i kroję w półplasterki i smażę do miękkości.Resztę warzyw po oczyszczeniu ścieram na grubej tarce i również smażę,ale osobno,bez porów,które wymagają trochę dłuższego czasu smażenia.Następnie mieszam warzywa razem,doprawiam solą i pieprzem,dodaję koncentrat i krótko całość duszę,żeby przeszły smakami.W naczyniu żaroodpornym układam warstwę warzyw, następnie rybę i znów warzywa i danie gotowe.Jeśli ryba wystygła w międzyczasie,można całość podgrzać w piekarniu.Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam rybę po grecku, którą robi moja babcia. Sama nigdy się za to nie zabierałam, ale teraz jestem ciekawa, czy z Twojego przepisu jest równie dobra. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne Babci nie dorównuję umiejetnościami,ale jestem bardzo ciekawa Waszej opinii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję,to mój dzisiejszy obiad:) Tylko widzę,że aparat mi szwankuje,bo są jakieś zaciemnienia na zdjęciach:/

      Usuń
  4. bardzo lubię rybę po grecku, robiłam ją w zeszłym tygodniu. Nie którzy robią ją w cebuli i sosie pomidorowym ale ja i tam wolę w warzywach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z warzywkami jest bardzo dobra,ja wczesniej kroilam warzywa w slupki i nie dodawalam porow,ale ta powyzsza wersja bardziej mi odpowiada:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)