makaron spaghetti - porcja dla 2 osób
puszka tuńczyka - odsączam z zalewy
1 czerwona papryka
kilka pieczarek
kilka kaparów
koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
curry
ostra papryka
pieprz
olej do smażenia
Gotuję makaron al dente w osolonej wodzie.W międzyczasie na suchej patelni odparowuję oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki,dolewam odrobinę oleju,dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i tuńczyka.Gdy papryka lekko zmięknie dodaję koncentrat i odrobinę wody,żeby powstał sos.Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek,kapary,doprawiam do smaku. Odcedzam spaghetti,przekładam na talerz,a na wierzch daję tuńczyka.Dla złamania smaku podałam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.Smacznego!!!
Dawno nie robiłam tuńczyka, muszę nadrobić :) Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Trzeba stopniowo doprawiać,bo mój był naprawdę mega pikantny,za sprawą curry:)
Usuńpysznie wygląda :) widzę że często robisz tuńczyka na ciepło, ja jakoś nie mogę się przekonać, jednak tak kusisz że kto wie :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od dodatków,na ciepło jest całkiem niezły:)
Usuńwygląda bardzo apetycznie, chętnie go wypróbuję u mnie w kuchni:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńMmm, ciekawe danie! Zainspirowałaś mnie - chyba w najbliższym czasie poeksperymentuję z tuńczykiem!:)
OdpowiedzUsuń